Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

8 din 10 români petrec sărbătorile acasă și 46% economisesc pentru cheltuielile pentru Paște

ro

13 Apr, 2016 13:25 2009 Marime text
Bucureşti, 13 aprilie 2016 – Cei mai mulți români aleg să petreacă sărbătorile de Paște acasă, cu familia și prietenii, și aproximativ 46% planifică și economisesc din timp pentru cumpărăturile din această perioadă, în măsura posibilităților, pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, arată un sondaj online desfășurat pe www.SigurantaFinanciara.ro în perioada 21 - 31 martie la inițiativa Provident Financial România, la care au participat 1.112 de respondenți din toată țara.
 
Aproape 13% dintre români declară că își vor petrece sărbătorile pascale într-o vacanță de câteva zile în țară sau în străinătate pe care 37,5% o planifică din timp, economisind și căutând oferte speciale și reduceri. În total, 42,5% dintre respondenți spun că vor aloca un buget de cel mult 650 de lei de persoană pentru vacanța de Paște.
 
Pentru cadourile și cumpărăturile specifice de sărbători, 33,5% dintre respondenți declară că își planifică din timp cheltuielile și fac tot posibilul să se încadreze în buget, în timp ce peste 21% spun că vor face cumpărăturile sporadic, în funcție de oportunități, chiar dacă se așteaptă să depășească bugetul disponibil. Totodată, 19,9% dintre respondenți spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului, iar 16,5% declară că fac toate cumpărăturile cu câteva zile înainte, fără să țină cont de buget, urmând să găsească ulterior soluții pentru a compensa deficitul.
 
Astfel, coșul de cumpărături pentru masa tradițională și alte cumpărături specifice presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 38,2% dintre participanții la sondaj, în timp ce 40,6% spun că se lasă cuprinși de febra sărbătorilor și cheltuiesc mai mult decât pentru coșul de cumpărături dintr-o săptămână obișnuită. Restul se așteaptă să cheltuiască mai puțin decât cumpărăturile de obicei și precizează că toate cheltuielile vor fi împărțite cu întreaga familie.
 
În total, pentru masa și cadourile tradiționale de Paște, aproximativ 44% dintre români preconizează că vor cheltui mai puțin de 20% din veniturile lunare ale familiei sau chiar deloc, pentru că au economisit și planificat bugetul din timp pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. Doar 16,3% dintre respondenți spun că nu vor face nicio concesie și că vor aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei, urmând să reechilibreze bugetul ulterior.
 
Sondajul a fost realizat pe SigurantaFinanciara.ro, centrul online de resurse de educație financiară și antreprenorială lansat în octombrie 2013 cu susținerea Provident. Dintre cei 1.112 de respondenți din toată țara, aproximativ 42% au între 25 și 40 de ani, în timp ce o aproximativ o treime au între 18 și 25 de ani. Cei mai mulți dintre respondenți (38,5%) au venituri familiale lunare cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, peste un sfert (24,8%) au un buget de familie cuprins între 2.500 și 4.000 de lei, iar aproximativ 1 din 10 obțin venituri lunare mai mari de 4.000 de lei.
 
Platforma SigurantaFinanciara.ro a avut peste 100.000 vizitatori unici până în prezent, 30% dintre ei revenind cu regularitate pe site pentru a obține informații care să-i ajute să-și planifice bugetul de familie și să ia decizii financiare responsabile.
 
Despre Provident Financial România 
Provident Financial România este o instituție financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naționale a României și face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanți furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,6 milioane de clienţi în șapte ţări din Europa Centrală şi de Est - Bulgaria, Cehia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, precum şi în Mexic. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din regiune și una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra. (https://www.provident.ro/).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii