Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 lucruri pe care nu le ştii despre mintea ta Antrenorul Minţii - “Cei 10% folosiţi de creier este un mit, putem folosi toate funcţiile lui”

ro

11 Apr, 2016 10:35 2628 Marime text
Cu toate ca am avansat tehnologic foarte mult în ultimele decenii, încă ştim foarte puţine lucruri despre mintea noastră, despre cum o putem folosi la parametri mai înalţi şi despre cum acest “super-computer” are nevoie de comenzi şi antrenament zilnic pentru a pune viaţa în mişcare.
Psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Minţii”, consideră că mintea noastră este cel mai avansat element care ne defineşte, iar cu cât vom înţelege mai multe despre ea, cu atât viaţa noastră va deveni mai clară, mai simplă, vom căpăta mai multă încredere în noi şi vom îndrăzni să facem lucruri pe care, altminteri, nu le-am fi făcut. Specialistul și trainerul în programare neuro-lingvistică (NLP) afirmă că sunt 10 lucruri pe care nu le ştim despre cum funcţionează mintea noastră, iar înţelegerea lor ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim percepţia despre lume, viaţă și mai ales noi înșine.
Acestea sunt:
 
1. Mintea noastră este mai puternică prin simboluri
“Mintea noastră percepe mai degrabă tabloul general şi lucrează cu simboluri, de aceea ne este foarte greu să memorăm, spre exemplu, poezii cuvânt cu cuvânt, dar ne este mult mai accesibil să “înregistrăm” mental un film. Mintea subconştientă poate înregistra cu uşurinţă fiecare amintire posibilă prin serii de simboluri şi prin imagini pentru memoria vizuală”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.
 
2. Mintea noastră nu poate procesa gânduri formulate negativ
“Mintea noastră subconştientă este incapabilă să audă negaţiile sau gândurile negative, iar puţină lume ştie acest lucru. Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum “eu vreau asta”. Mai simplu spus, dacă eu aş spune “nu vreau să se întâmple asta”, mintea mea subconştientă va elimina negaţia şi va percepe situaţia în felul “vreau să se întâmple asta”, consideră specialistul.
 
3. Mintea noastră menţine percepţiile de la o vârstă tânără până la o vârstă adultă
Toate valorile pe care le înmagazinăm în subconştient, atunci când suntem tineri, va construi un sistem foarte solid în funcţie de care ne vom ghida viaţa la o vârstă adultă. “Modul în care privim lucrurile acum și sistemul nostru de credințe sunt bazate pe sentimentele noastre din tinerețe. Scopul nostru este să ne deschidem orizonturile minții și să nu permitem experiențelor noastre negative din trecut să ne convingă să rămânem negativi”, consideră Alexandru Pleşea.
 
4. Mintea noastră ne ajută, dar are nevoie de direcţii
“În viaţa noastră există două tipuri de situaţii în care mintea noastră funcţionează: situaţiile în care construim şi situaţiile în care se activează instinctul de autoconservare. În ultimul caz, atunci când un pericol devine iminent, mintea noastră creează un software care ne ajută să luăm decizii automate în fiecare zi. Aşa se întâmplă când ne frigem din greşeală, iar mintea noastră a comandat automat corpului să evite pericolul”, spune specialistul. În acelaşi timp, adaugă psihologul, acel “progrămel” ne dezvoltă comportamentul şi ne creează dexterităţi. “Când învăţăm pentru prima dată un lucru, cum ar fi mersul pe bicicletă, ne este greu la început. Prin practică şi exerciţiu, am devenit din ce în ce mai pricepuţi pentru că mintea noastră se dezvoltă şi a creat un tipar standard pentru acele acţiuni. Problema apare atunci când nu este stabilită o direcţie clară, iar viaţa noastră curge în derivă. Dacă îi dăm minţii noastre o direcţie, urmărim în orice acţiune a vieţii noastre fericirea sau starea de bine, atunci subconştientul nostru nu ne va dezamăgi”, susţine Alexandru Pleşea.
 
5. Informaţia circulă foarte rapid în mintea noastră
Nu multă lume ştie că mintea noastră generează mai mult de 60.000 de gânduri în fiecare zi, iar informaţia circulă în mintea noastră cu o viteză ameţitoare: aproximativ 400 de kilometri pe oră. “Nu trebuie niciodată să ne facem griji că nu avem gânduri, că ne-a părăsit inspiraţia. Tot ceea ce trebuie să facem este să pescuim unul dintre zecile de mii de gânduri care ne traversează mintea în fiecare zi şi să-l punem în aplicare în viaţa noastră. Secretul este că atunci când mintea noastră este invadată numai de gânduri pozitive, atunci avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi le putem pune în aplicare în vieţile noastre”, afirmă psihoterapeutul Alexandru Pleşea.
 
6. Regula de 10% folosit de creierul nostru este un mit
Psihoterapeutul Pleşea crede că regula de 10% folosit din creierul nostru este un mit şi apare doar la ElectroEncefalogramă (EEG). În opinia specialistului, situaţia este diferită, iar o persoană normală îşi foloseşte mai mult de 10% din creier. “Desigur, o persoană normală nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil deoarece ne-am scurt-circuita creierul. Este ca atunci când folosim un aparat la capacităţile lui maxime şi acesta se încinge până în punctul în care se defectează. În schimb, mintea umană are posibilitatea de a accesa anumite funcţii în alte zile, când acestea sunt necesare, dar în decursul vieţii noastre nu rămân funcţii ale creierului care să nu fie accesate niciodată”, declară psihoterapeutul.
 
7. Mintea şi creierul nostru procesează Non-Stop
Creierul nostru funcţionează în fiecare secundă a vieţii noastre şi nu există momente când acesta să ia pauză. “Gândiţi-vă o secundă ce s-ar întâmpla dacă am avea creierul în repaus, la un moment dat. Am uita să respirăm, inima noastră ar uita să mai bată, toate funcţiile noastre vitale s-ar prăbuşi instant. Creierul nostru este activ şi în timpul somnului şi pe parcursul unei zile. De aceea, sfatul meu pentru voi este să ne culcăm cu gânduri pozitive deoarece în vis acestea vor construi o lume aşa cum ne-am dori noi. Când ne trezim, ne vom simţi inspiraţi de tot ceea ce a creat subconştientul în timpul visului şi vom încerca să aduce şi în viaţa reală acele trăiri”, consideră Alexandru Pleşea.
  
8. Mintea noastră vrea să utilizeze cât mai puţine cunoştinţe şi resurse posibile
Mintea noastră va încerca mereu să facă economie de resurse pentru a administra eficient funcţiile corpului şi orice informaţie, pe lângă toate activităţile pe care le desfăşurăm zilnic. Cu cât face mai puțin efort, cu atât are la dispoziție mai multă capacitate pentru orice procesare urgentă am avea în acea zi.
 
9. Toate cele 5 simţuri sunt importante
Cele 5 simţuri ale noastre – vederea, mirosul, auzul, gustul şi atingerea – au o putere extraordinară de a crea o amintire a ceea ce au experimentat. Toate aceste amintiri create de cele 5 simţuri vor ajunge în subconştientul nostru şi rămân stocate pentru a le putea accesa oricând vom trăi experienţe asemănătoare. Prin acest mecanism, crede psihoterapeutul, ne putem aminti lucruri în funcţie de ceea ce simţim, auzim, atingem, mirosim etc.
 
10. Mintea vrea să înveţe tot timpul
“Mintea vrea, dar de cele mai multe ori, obiceiurile nu ne lasă să învățăm pe cât am vrea. Dacă totuși, avem impresia că mintea umană poate înmagazina un număr finit de lucruri, atunci suntem în eroare. Mintea noastră are puterea de a procesa miliarde de lucruri şi poate învăţa, în permanenţă, lucruri noi, fără să avem procesorul încărcat. Această abilitate a creierului ne ajută să ne dezvoltăm încontinuu şi ne dă o putere creatoare. În funcţie de informaţiile şi gândurile pe care le înmagazinăm mereu, avem puterea de a le transpune în viaţa noastră şi să-i stabilim o direcţie. Cu cât mintea noastră este umplută mai mult cu gânduri constructive, şi mai puţin distructive, cu atât avem posibilitatea de a ne construi viaţa aşa cum ne dorim noi”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.
 
Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este psihoterapeut şi hipnoterapeut şi trainer în programare neouro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră încă le are latente.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii