Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Aproape ca un mini muzeu“ Ianis Zicu, antrenorul FC Farul Constanța, are o frumoasă colecție de trofee, amenajată acasă (galerie foto)

ro

24 Mar, 2020 00:00 5213 Marime text

Fostul fotbalist Ianis Zicu, în prezent antrenorul FC Farul Constanța, a avut o carieră de jucător îmbogățită cu nouă trofee cucerite la echipele la care a evoluat, dar și cu alte distincții.

Constănțeanul de 36 de ani și-a amenajat colecția de trofee acasă și a ieșit un perimetru al amintirilor special. „Frumoasă colecție, Ianis!“, „La care tricou ții cel mai mult?“ sau „Foarte frumos organizate amintirile tale, aproape ca un mini-muzeu“, au fost trei dintre reacțiile prietenilor la fotografiile postate de Zicu pe Facebook. Colecția de trofee a tânărului antrenor cuprinde, printre altele, tricouri de la echipele la care a jucat, diplome, fotografii, medalii sau diferite statuete.

Ianis Zicu a fost junior la Farul Constanța, șlefuitorul său fiind regretatul Iosif Bukkosi. A plecat de tânăr la Dinamo, iar în afară de această echipă în România a mai evoluat la Poiana Câmpina, Farul Constanța (sezonul2002/2003, încheiat de „marinari“ pe locul 10 în Divizia A, în care a susținut 20 de meciuri și a marcat de șapte ori), Rapid, FC Timișoara, Petrolul Ploiești, ASA Tg. Mureș și ACS Poli Timișoara. Între 2003 și 2007 a aparținut de Inter Milano, care l-a împrumutat însă la AC Parma, Rapid și Dinamo. În străinătate a mai evoluat la ȚSKA Sofia (Bulgaria), Pohang Steelers și Gangwon FC (Coreea de Sud).

În cariera sa de fotbalist, Zicu a cucerit nouă trofee (două campionate, trei Cupe ale României și o Supercupă cu Dinamo, o Cupă a României cu Rapid, o Supercupă a Bulgariei cu ȚSKA și o Cupă a Coreeei de Sud cu Pohand Steelers). În sezonul 2010/2011, a fost golgeterul Ligii 1, cu FC Timișoara, marcând atunci de 18 ori. În Liga 1, a strâns 278 de meciuri și 77 de goluri. A fost și internațional al României, atât la nivel juvenil, cât și la prima reprezentativă, la care, între 2003 și 2011, a bifat 12 selecții: în 2003 - în meciul cu Japonia; în 2006 - cu Armenia; în 2007 - cu Luxemburg și Slovenia (2); în 2010 - cu Franța; în 2011 - cu Ucraina, Cipru, Bosnia, Luxemburg, Brazilia și Paraguay.

Aflat acasă în această perioadă, în urma pandemiei de coronavirus, Ianis Zicu a făcut o paralelă între viața de fotbalist și meseria de antrenor.

„Stau în sfârșit «izolat» mai mult timp acasă, în birou (o viață întreagă am stat cu valiza pregătită) și lucrez pe laptop mai mult timp. Iar când vreau să «respir» puțin și «mă uit pe pereți» (cum spuneau profesorii la școală, când se întâmpla să nu fiu atent), îmi dau seama că a fost frumos pe teren. Acum sunt pe teren, dar în altă funcție. Dar fiecare etapă cu frumusețea ei. Ca antrenor, este «puțin mai ușor» să stai acasă, pentru că fiecare antrenor face asta mai des, chiar dacă nu este «stare de urgență». Dar pentru jucători este foarte greu. Sunt tineri, au multă energie și cei mai mulți chiar iubesc această meserie. Dar în situația de față cu toții trebuie să fim capabili să înțelegem când este nevoie de sacrificiu și când trebuie ne bucurăm de lucrurile pe care le iubim, până să revenim la un ritm normal. «Viața are prioritate», cum spunea un realizator în emisiunea «Reflecții rutiere», când eram mai mic. Stați acasă cât e nevoie!“, a postat Ianis Zicu pe Facebook.

„Mult succes, Mister, și spor la treabă!“, a fost un comentariu. A reacționat la mesajul antrenorului chiar și un fost profesor de-al său: „Dragă Ianis, poate la alți profesori te uitai pe pereți, dar la orele mele veneai direct de la antrenamente și erai foarte activ. Curaj, trece și asta!“.

Sursa foto: Facebook (Ianis Zicu)



Citește și:

În ce domeniu extra-sportiv a investit Ianis Zicu, antrenorul FC Farul. În fotbal nu e dispus să riște

FC Farul Constanţa, pe poziţia a noua în Liga a 2-a şi la şase puncte de locul de baraj

Zicu, pe banca tehnică la Farul Constanţa. Mesajul său pentru fani Ciprian Marica - „Este un nou început, cu Ianis antrenor“ (galerie foto + video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii