Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Metalele prețioase în atenția investitorilor Aurul- noi niveluri record, argintul- cele mai mari prețuri din ultimele 3 decenii

ro

11 Apr, 2011 22:49 997 Marime text

Săptămâna trecută, în 4 din 5 ședințe, aurul a atins recorduri istorice. Incertitudinile privind forma bugetului American pe termen lung ar putea determina cresterea pretului aurului în continuare. Teama de instabilitate și inflatie ar putea să alimenteze în continuare cumpărarea de aur si argint. Mișcarea capătă însă o tentă speculativă, care aduce riscul unor corecții dinamice

Metalele prețioase au atras un interes investițional și speculativ major în primele trei luni ale anului, care s-a accentuat în ultima săptămână. În 4 din cele 5 ședințe de tranzacționare ale săptămânii trecute, aurul a atins recorduri istorice, susținute de o serie de evoluții pe mai multe planuri, de la deprecierea Dlarului American, la situatiile din Siria și Yemen. Astfel, Dolarul s-a aflat pe o panta descendentă,fiind «lovit» din mai multe direcții: sectorul serviciilor-dominant în economia americană- se află într-o formă mai slabă decât era așteptat (conform indicelui realizat ISM, Institute for Supply Management)și, în plus, declaratiile unor oficiali ai Fed -printre care și presedintele consiliului Ben Bernanke- au temperat așteptările pentru o închidere înainte de luna iunie a robinetului cu lichidități, deoarece o ofertă de Dolari în creștere reprezintă un motiv de scădere a cotației acestuia. Completând «peisajul», neînțelegerile din Congres în privința bugetului conturau riscul opririi activității în sectorul public din SUA, cu pierderi estimate la 6-7 miliarde de Dolari pe săptămână si un impactul total asupra economiei reale greu de cuantificat... Metalele prețioase câștigă în vreumuri de incertitudine însă, așa încât, adăugând la mixul descris anterior și situația foarte tensionată din Siria și Yemen, ascensiunea prețului petrolului și riscurile inflationiste globale, speculatorilor nu le-a fost greu să găsească motive de cumpărare pentru aur. «Au existat prea puține argumente pentru a nu intra la cumpărare de aur săptămâna trecuta. Tendința de depreciere a Dolarului a fost un element central în creșterea aurului. Acordul pentru functionarea sistemului public american până în septembrie este însă doar o soluție temporara... Luptele pentru forma bugetului pe termen lung vor continua și acest fapt se adaugă altor îngrijorări la nivel global. Aurul ar mai putea avea de câștigat pe termen mediu de pe urma acestui fenomen, cel puțin până când Fed schimbă macazul politicii monetare», a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Cu toate acestea, performanța argintului este de departe cea mai spectaculoasă. De la începutul anului, aurul a căștigat 3,7%, iar în aceeași perioadă argintul a avansat cu 32,8%. Argintul este aparent mai ieftin decat aurul, fiind încă mult sub cotația de peste 50 de dolari/uncie atinsă pe piața futures în ianuarie 1980. Acel nivel s-a datorat însă unor lichidări forțate, iar mișcarea descendentă ce a urmat a fost foarte rapidă. Argintul este în momentul de față preferat de investitorii de talie mică, fiind mult mai accesibil ca preț decât aurul. «S-a creat o idee a unui apetit mai puternic pentru argint decât cel pentru aur. Este vizibil că interesul este mult mai mare pentru argint și, pe masură ce performanța argintului continuă să o depășească pe cea a aurului, speculatorii vor năvăli în continuare. Argintul însă, istoric, este mult mai vulnerabil la corecții dramatice. Șansa unor randamente mai bune vine cu riscuri pe măsură în cazul argintului», a adăugat Victor Safta. Teama de instabilitate și inflatie ar putea să alimenteze în continuare influxurile de capital înspre aur și argint. Mișcarea capătă însă o tentă speculativă care poate fi periculoasă prin prisma volatilității în creștere pe care o poate aduce, ceea ce s-ar traduce prin riscul unor corecții dinamice.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi ca formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport instrumente tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), monetare, de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).

X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB deţine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent la conturile de investiţii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 25 miliarde Euro (in marja).

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).

Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii