Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Lui Eminescu“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

15 Jan, 2019 00:00 1984 Marime text
Parcurgând revista Societății Culturale Dobrogene „Analele Dobrogei” pentru a aduce în fața cititorilor texte cât mai variate și de interes, astăzi, având în vedere că sărbătorim 169 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, am ales să redăm o poezie închinată poetului, scrisă de Lucian Costin. Poezia este intitulată „Lui Eminescu” și poate fi citită integral accesând Biblioteca Virtuală începând cu pagina 126 din numărul 3, anul II, 1921 al „Analelor Dobrogei”.
 

 
Poezia transmite admirația profundă pe care i-o purta autorul versurilor marelui poet român. „Tu dormi... în umbra unui vis / Neînțeles de om decât numai de tine”.
 
Lucian Costin s-a născut în 11 noiembrie 1887 în Lisaura, județul Suceava. Născut Ion Gheorghe Costiniuc, acesta și-a schimbat numele, pentru a fi recunoscut mai ușor. A murit în mai 1951, la Caransebeș. A fost un mare poet, memorialist, folclorist și dialectolog român. Tot el a mai fost și pedagog, geograf, publicist și traducător. De asemenea, a fost și directorul revistei „Banatul literar” din Caransebeș.
 
Dintre lucrările sale, amintim: „Graiul bănățean (studii și cercetări)”, apărută la Timișoara, în anul 1926, „Cântecele mele”, „Priveliști și reverii” - în 1929, „Peisagii și simfonii”, „Balada bănățeană”, „Tălmăciri din liricii germani contimporani”, „Mărgăritarele Banatului”.
 
Revenind la poezia lui Lucian Costin, „Lui Eminescu”, redăm o strofă din aceasta:
„Ai adormit setos, flămând,
Tu cel mai enigmatic geniu dintre genii,
Și-i somnu-ți greu,
Un somn adânc
În pacea recelui Etern,
În care vremile își cern
Mereu aceleași legi,
Acelaș sacru cânt...”
 
Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din revista „Analele Dobrogei”, anul II, nr.3, 1921.
 
DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „Fluviul cerului se revarsă peste ţărmuri şi bucuria se revarsă în lume!“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii