Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:22 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă privind participarea președintelui AEP la dezbaterea privind pregătirea organizării alegerilor în străinătate, organizată cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române

ro

04 Sep, 2015 16:19 766 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ privind participarea președintelui AEP la dezbaterea privind pregătirea organizării alegerilor în străinătate, organizată cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române
 
Președintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a participat, vineri, 4 septembrie, la dezbaterea ”Pregătirea organizării alegerilor, noua lege electorală, experiențe rezultate din pregărirea și desfășurarea exercițiilor electorale precedente”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe.

La dezbatere, care a avut loc în contextul desfășurării, în perioada 1-4 septembrie 2015 a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, au participat şefii misiunilor diplomatice permanente – ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor Culturale Române din străinătate.

Cu acest prilej, președintele AEP, Ana Maria Pătru, a trecut în revistă principalele reglementări care se referă la exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români în străinătate cuprinse în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Președintele Autorității le-a vorbit celor prezenți despre importanța înscrierii alegătorilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2015, astfel încât pentru alegerile parlamentare de anul viitor să poată fi înființate suficiente secții de votare, iar experiența de la alegerile prezidențiale din 2014 să nu se mai repete.

”Accesul neîngrădit la urne al românilor din diaspora, al căror vot contează la fel de mult precum cel al cetățenilor din țară, va fi unul dintre principalele obiective ale Autorității, astfel încât incidente de genul celor de la scrutinul pentru alegerea Președintelui din anul 2014 să nu se mai repete”, le-a spus președintele AEP șefilor misiunilor diplomatice.

Președintele Autorității a invocat, pe de altă parte, importanța informatizării secțiilor de votare și a implementării Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care va crește transparența procesului electoral și va împiedica tentativele de vot multiplu.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii