Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:18 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente religioase dedicate Zilelor Constanței

ro

18 May, 2015 11:29 572 Marime text
Sfântul Împărat Constantin cel Mare, de numele căruia se leagă și actuala denumire a cetății Tomis, este cinstit de locuitorii Constanței ca fiind ocrotitorul orașului. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe marele împărat, împreună cu mama sa Elena, în fiecare an pe 21 mai. În pragul acestei mari sărbători creștine, Arhiepiscopia Tomisului organizează, începând de miercuri, 20 mai 2015, o serie de evenimente religioase.
Astfel, la ora 15.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Stejaru (hram Înălțarea Domnului), urmată de tradiționala procesiune religioasă, desfășurată pe străzile Constanței, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion. Evenimentul va începe la ora 18.30, de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, și se va desfășura pe următorul traseu: str. Revoluției, str. Mircea cel Bătrân, b-dul. Mamaia, str. Mihai Viteazul, str. Călugăreni, Str. Ştefan Mihăileanu, având ca punct final biserica „Sf. Împăraţi Constantin și Elena” (str. Mihăileanu, nr. 104).
Seara, de la ora 20.45, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela militară „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” (zona Doraly).
 
Joi, 21 mai, Biserica prăznuiește atât Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor), cât și sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Arhiepiscopul Tomisului va oficia, începând cu ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica închinată celor doi sfinți împărați, situată pe strada Mihăileanu, apoi, de la ora 13.00, slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și Grupul funerar al eroilor Revoluției din decembrie 1989 din Cimitirul central.
De la ora 14.30, cu prilejul hramului bisericii din localitatea Dulgheru (com. Saraiu), ierarhul tomitan va oficia slujba de Te Deum, urmat de un concert al Coralei „Armonia”.
Ultimul eveniment religios dedicat acestei sărbători este Festivalul de artă corală ce se va desfășura tot joi, 21 mai, de la ora 17.30, la Casa de Cultură. Pe scenă vor urca: Corala „Armonia”, a Arhiepiscopiei Tomisului, care va susține un recital, dar și: Grupul psaltic al Seminarului teologic-liceal „Sf. Dionisie Exiguul”, Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, Corul psaltic „Gherontie Nicolau” al Facultății de Teologie „Sf. Ap. Andrei” și Corala bărbătească „Teodoxa” a Arhiepiscopiei Tomisului.
Intrarea este liberă.
 
Praznicul Înălţării Domnului este sărbătorit la 40 de zile de la Învierea Domnului, când Hristos S-a înălţat la cer (conform Faptele Apostolilor I, 2-12). Face parte dintre cele mai vechi sărbători ale Biserici, prima menţiune datând din anul 332. În secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur numește această sărbătoare „cinstită şi mare”. Pe la 380-385, pelerina Egeria aminteşte de festivităţile din ziua a patruzecea după Paşti; la Ierusalim, aveau loc în biserica Naşterii din Betleem, iar sărbătoarea Înălţării era prăznuită la Cincizecime, în aceeaşi zi cu pogorârea Sfântului Duh, marcând împreună finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al IV-lea.
În unele părţi ale ţării, în această zi, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”.
 
Pe data de 21 mai, Biserica îl cinstește pe primul și cel mai mare împărat creștin, Constantin, dar și pe mama sa, Elena. Ei sunt considerați ,,întocmai cu apostolii”, deoarece, cu ajutorul lor, Biserica a dobândit libertate, s-a extins, au fost combătute primele erezii, s-au redeschis şi zidit biserici în Imperiul Roman, a fost descoperit lemnul Sfintei Cruci şi au fost ridicate multe lăcașuri la Locurile Sfinte. Mai mult, a trimis misionari în Europa, Asia şi Africa, pentru a vesti Evanghelia. Pe patul de moarte, Constantin a acceptat botezul şi, astfel, încă un sfânt se alătură cetei mărturisitorilor lui Hristos.
 
Biroul de Comunicare
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii