Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Să facem fiecare zi ZIUA FĂRĂ TUTUN !" pentru marcarea "Zilei Mondiale fără Tutun "

ro

30 May, 2011 23:33 1568 Marime text

Agenţia Naţională Antidrog lansează campania de prevenire a consumului de tutun sub sloganul „Să facem fiecare zi ZIUA FĂRĂ TUTUN !" pentru marcarea "Zilei Mondiale fără Tutun "( 31 mai 2011)

Ziua Mondială fără Tutun este marcată în toata lumea, în fiecare an, pe 31 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat aceasta zi ca "Ziua Mondială fără Tutun", în anul 1987, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Tutunul. Tabagismul. Fumatul. Consecinţe.

Tabagismul este la originea a aproximativ 25 de boli ce pun în pericol viaţa, pentru multe dintre ele existând posibilitatea de a fi evitate, întârziate sau atenuate dacă se renunţă la fumat.

În fiecare an se înregistreaza aproximativ 3,5 milioane de decese provocate de fumat.

La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători.

Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

Consumul de tutun afectează practic toate organele importante ale corpului.

Conform unor studii ştiinţifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli şi afecţiuni.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că utilizarea tutunului este cauza principală a unor maladii fatale.

Fumatul este unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal a cel puţin şase boli cronice devastatoare: bolile cardiace, cancer, bolile cerebrovasculare, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza. Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decât nefumătorii.

Utilizarea tutunului este cauza a peste 50% din tumorile maligne, dintre care 90% este cancerul pulmonar, pentru 80% de bronşite-enfizemice cronice care exacerbează simptomele astmatice, pentru mai mult de o jumătate din bolile cardiovasculare, cazurile de aterosleroză şi bolile cerebrovasculare.

Consumul de tutun este a doua cauză a mortalităţii în lume şi în Europa, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, accidentele de circulatie. Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Doar 15% din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămţnii fumătorilor pasivi.

Studiul naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri - România 2007 ce face parte din Proiectul european pentru anchetele în şcoli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) „The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD)", care se desfăşoară, la intervale de 4 ani, în peste 30 ţări europene şi se referă la adolescenţii de 16 ani care frecventează cursuri de zi în instituţii de învăţământ postgimnazial arată că, în anul 2007, prevalenţa consumului de tutun în România a fost de 54%, înregistrându-se o scădere faţă de 2003 (63,6%) şi 1999 (57,3%). Media Europeană se situează la 60% egal pentru fete şi băieţi.

În România, băieţii fumează mai mult decât fetele, respectiv 58% versus 50%. Dacă în 1999, diferenţa dintre cele două sexe era de 16 puncte procentuale, s-a redus la 11% în anul 2003, ajungând la 8% în anul 2007.

Sondajul Eurobarometru. Rezultate, păreri.

Înaintea Zilei Mondiale fără Tutun - 31 mai 2010 - Comisia Europeană a dat publicităţii rezultatele sondajului Eurobarometru care arată că o vastă majoritate a cetăţenilor Uniunii sprijină adoptarea unor măsuri mai severe de lupta împotriva fumatului. Comisia a revizuit directiva fumatului pentru a asigura un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii.

Opinia publică sprijină, în mare masură, avertismentele vizuale privind sănătatea de pe pachetele de tigari (75% de raspunsuri favorabile). De asemenea, există un sprijin puternic pentru interzicerea folosirii aromelor care fac produsele din tutun mai atractive (61%) si pentru interzicerea publicitatii acestor produse la punctele de vanzare (63%).

Un alt studiu al Comisiei a indicat faptul ca exista dovezi clare referitoare la eficienţa avertismentelor privind sănătatea de pe pachetele de ţigări. Ele permit o mai bună cunoaştere a consecinţelor fumatului asupra sănătăţii şi contribuie la schimbarea atitudinii şi comportamentului faţă de consumul produselor din tutun.

Trei din patru europeni sunt în favoarea avertismentelor vizuale privind sănătatea de pe pachetele de ţigări şi a restaurantelor în care fumatul este interzis. Sondajul indică, însă, că unul din trei europeni continuă să fumeze, chiar dacă tutunul cauzează decesul a jumătate din fumători.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa îşi propune derularea urmatoarelor activităţi:

a. Susţinerea unor prezentări în cadrul activităţii Caravana Antidrog, la 3 scoli din municpiul Constanta de catre un grup format din 4 voluntari si prof coordonator Lupu Fionia si Barzan Lavinia de la Liceul C.A. Rosetti CT.

b. Distribuire de pliante şi flyere cu tematică antifumat cu sprijinul voluntarilor Centrului, în staţiunea Mamaia;

c. Realizarea unei emisiuni radio la postul Radio CT din perspectiva efectelor produse de fumat;

d. Difuzarea unui spot radio şi tv cu tematică antifumat şi difuzarea unui comunicat de presă catre media locală;

e. Postarea de afişe cu mesaje specifice antifumat în instituţiile publice din municipiul Constanţa;

Cu stima,

Coordonator centru

Comisar de politie Sandu Valentin

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii