Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EU-OSHA îi sprijină pe învăţătorii din şolile primare să introducă siguranţa şi sănătatea la orele de curs

ro

30 Oct, 2013 13:51 1607 Marime text
Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), împreună cu consorţiul Napo, prezintă un nou proiect interesant destinat să înfăţişeze informaţii de bază referitoare la sănătate şi securitate, elevilor din învăţământul primar. Iniţiativa „Napo pentru învăţători” oferă o varietate de materiale didactice online pentru clasele primare. Destinate copiilor cu vârsta între 7 şi 11 ani, resursele se bazează pe personajul de desen animat Napo, care ajută EU-OSHA la răspândirea mesajului privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă într-un mod agreabil şi simpatic.
Planurile de lecţii, ce pot fi descărcate în mod gratuit, acoperă situaţii de viaţă cotidiană, pe care elevii din învăţământul primar le-au întâlnit acasă sau la şcoală, ca de exemplu: riscuri de vătămare pentru piele şi spate, identificarea riscurilor şi pericolelor şi cunoaşterea semnelor de avertizare.
Fiecare din cele şase planuri de lecţii include o fişă pentru învăţători, în care se prezintă subiectul, însoţită de filme dedicate şi de resurse lingvistice gratuite. Filmele şi activităţile creative cu Napo urmăresc să exploreze temele într-un mod plăcut şi informativ, iar caracterul interactiv al planurilor de lecţie se asigură că elevii rămân interesaţi şi implicaţi în ceea ce priveşte temele de discuţie.
Instrumentele de predare au fost concepute specila pentru a se integra în materii din programa şcolară, cum ar fi educaţia personală, socială şi sanitară, ştiinţă, matematică sau educaţie cetăţenească, să completeze temele care sunt deja predate în clasă. Personajul Napo este aici utilizat pentru a-i atrage pe elevi şi a ilustra într-un mod uşor de înţeles, concepte de bază privind securitatea şi sănătatea.
Dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA, afirmă că „integrarea temei referitoare la securitate şi sănătate în programa de învăţământ este o parte importantă din dezvoltarea culturii preventive, care ajută la reducerea riscurilor la locul de muncă şi în general în viaţa cotidiană. Prezentarea către elevi a acestor teme, la o vârstă fragedă va pune bazele unor obiceiuri privind securitatea şi sănătatea, care îi vor ajuta pe tot parcursul vieţii.”
În urma unor teste pilot reuşite în patru ţări (1), instrumentele sunt disponibile în prezent în 18 limbi şi sunt promovate în 23 state membre UE în care sunt vorbite aceste limbi. Dacă rezultatele unei evaluări viitoare sunt pozitive, vor fi incluse mai multe limbi pe termen scurt cu scopul realizării de planuri de lecţie ulterioare pe termen lung.
Descărcaţi instrumentele gratuit
                                                                                     ###
Note pentru redactori
Lecțiile nu sunt disponibile în limba italiană până la o notificare ulterioară.
1. Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. Agenţia cercetează, dezvoltă şi distribuie informaţii fiabile, echilibrate şi imparţiale privind securitatea şi sănătatea şi organizează campanii paneuropene de conştientizare. Înfiinţată de Uniunea Europeană în 1996 şi având sediul la Bilbao, Spania, agenţia reuneşte reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai guvernelor statelor membre, ai organizaţiilor sindicale şi patronale, precum şi experţi de renume din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE şi din alte ţări.
Acum puteţi fi permanent la curent cu activităţile noastre pe Twitter, puteţi vizita blogul agenţiei sau vă puteţi abona la buletinul informativ lunar OSHmail. De asemenea, vă puteţi înregistra pentru a primi periodic informaţii de la EU-OSHA prin fluxurile RSS. http://osha.europa.eu
2. Consorţiul Napo este compus din Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), HSE (Regatul Unit), DGUV (Germania), INAIL (Italia), INRS (Franţa), SUVA (Elveţia) şi AUVA (Austria). A fost îniinţat în 1992 ca răspuns la nevoia de produse informative de calitate ridicată care să elimine graniţele naţionale şi să se adreseze diverselor culturi, limbi şi nevoilor practice ale oamenilor la locul de muncă.
O selecţie de filme Napo
Să lucrăm împreună
Plămânii la lucru
Mişcare în siguranţă
Întreţinerea în condiţii de siguranţă
Protejaţi-vă pielea
Pericol: produse chimice!
Securitate în… şi în afara muncii
Riscurile
Reduceţi efortul
Început sigur
Opriţi zgomotul
Curat lună
Siguranţă pe şantier
Aventurile lui Napo
Povestea semnelor
Consorţiul Napo prezintă periodic noi filme. Vă rugăm să consultaţi site-ul la: www.napofilm.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii