Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANTA IN PERIOADA 01.06 – 07.06.2009

ro

10 Jun, 2009 12:57 1037 Marime text

09.06.2009

INFORMARE DE PRESĂ
ACTIVITATEA A.P.M. CONSTANŢA ÎN PERIOADA 01.06 – 07.06.2009

În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 01.06 – 07.06.2009 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte
Se asigură permanent:
- informarea publică directă;
- informarea presei;
- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a organizat, în perioada 1 iunie – 5 iunie, o serie de manifestări dedicate Zilei Mondiale a Mediului, manifestări desfăşurate sub deviza „Săptămâna Mediului Tău”.

Astfel, în data de 2 iunie a.c. a elevi ai Liceului Teoretic Lucian Blaga din Constanţa împreună cu reprezentanţi ai Biroului GDC din cadrul APM Constanţa, au participat la o vizită la Incineratorul Ecologic de la Lumina al SC Eco Fire Sistems.

APM Constanţa în colaborare cu Primăria Murfatlar şi Liceul Teoretic nr. 1 Murfatlar au realizat în data de 4 iunie a.c. o acţiune de ecologizare în Rezervaţia Naturală Pădurea Fântâniţa-Murfatlar, la care au participat, ca voluntari, 20 de reprezentaţi ai APM Constanţa împreună cu 30 de voluntari din cadrul Liceului Teoretic nr. 1 Murfatlar şi Primăria Murfatlar şi 10 voluntari ai SC Branic SRL.

De asemenea, APM Constanţa în colaborare cu Colegiul Tehnic „Pontica” Constanţa au realizat în data de 4 iunie a.c. o acţiune de ecologizare în Rezervaţia Naturală Pădurea Hagieni, la care au participat un grup de 15 voluntari elevi şi 3 profesori din cadrul Colegiului Tehnic „Pontica”.

În data de 5 iunie a.c., la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa – Bd. Mamaia nr. 255, sala de conferinţe „Marcel STANCIU”, APM Constanţa în colaborare cu Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, a avut loc festivitatea oficială de marcare a Zilei Mondiale a Mediului la care au participat oficialităţi ale judeţului precum şi parteneri şi colaboratori. În programul manifestării s-a înscris cuvântul de deschidere al Directorului Coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa Doamna Daiana Oprescu şi cuvântul Directorului General al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Domnul Adrian Mihai Mînăstireanu, urmate de cele ale oficialităţilor judeţului. De asemenea, a avut loc un concurs de desene pe asfalt la care au participat elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 Constanţa şi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 37 din Constanţa, urmat de festivitatea de premiere şi o vizită în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.
Tot în data de 5 iunie s-au desfăşurat şi o serie de activităţi în unităţile de învăţământ. Astfel, la Colegiul Economic Mangalia a avut loc manifestarea „Ziua Mediului” din cadrul Proiectului Educaţional „Împreună pentru un mediu curat” la care au participat şcolile partenere şi anume: Liceul Economic Mangalia, Liceul Teoretic Murfatlar, Colegiul Tehnic Vasile Pârvan Constanţa, Colegiul Tehnic „Pontica” Constanţa, Colegiul Agricol Poarta Albă, Grup Şcolar Topraisar, Grup Şcolar Dragomir Hurmuzescu Medgidia, Şcoala nr. 1 Poarta Albă, Şcoala SAM Comana.
De asemenea, la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman Constanţa, a avut loc concursul de proiecte de mediu pe temele „Modalităţi de combatere a schimbărilor climatice” şi „Repercusiunile schimbărilor climatice asupra Terrei, florei, faunei şi populaţiei globului”, organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa în colaborare cu ECO-Şcoala cu clasele I-VIII „Dan Barbilian” Constanţa şi cu Asociaţia Eco-Watch. La concurs au participat Şcoala cu clasele I-VIII Dan Barbilian Constanţa, Şcoala cu clasele I-VIII Gheorghe Ţiţeica Constanţa, Şcoala cu clasele I-VIII Ferdinand Constanţa, Şcoala cu clasele I-VIII I.L. Caragiale Medgidia, Liceul Teoretic Medgidia, Liceul Teoretic Murfatlar, Liceul N. Bălcescu Medgidia, Colegiul Naţional Pedagogic C-tin Brătescu Constanţa. La manifestare au participat invitaţi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, Primăriei Municipiului Constanţa, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, ONG-uri care activează în domeniul protecţiei mediului.


Serviciul  Autorizare şi Controlul Conformării
În cadrul Biroului Avize, Acorduri, Autorizări şi Legislaţie Orizontală s-au eliberat 52 acte de reglementare şi 23 consultaţii tehnice.

În cadrul Compartimentului Controlul Conformării şi Managementul Riscului s-au eliberat 5 consultaţii tehnice pentru agenţii economici care doresc sa acceseze fonduri europene .


Serviciul Implementare Politici de Mediu

Biroul Gestiune Deşeuri şi Chimicale

În perioada următoare se realizează reactualizarea inventarului privind utilizarea azbestului. Operatorii economici care deţin produse ce conţin azbest sau/şi deşeuri cu azbest au obligaţia de a transmite informaţii privind tipul produselor/deşeurilor şi cantităţile deţinute pe amplasament.

Au fost aprobate doua Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către instalaţii de valorificare/eliminare a deşeurilor periculoase, din judeţul Constanţa.


Compartimentul Protecţia Naturii, Protecţie Sol şi Subsol, Biosecuritate

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis trei  autorizaţii pentru activitatea de vânătoare.

Un reprezentant al compartimentului a participat la Festivitatea dedicata Zilei Mondiale a Mediului 2009, desfăşurată în cadrul seriei de evenimente organizate în „Săptămâna mediului tău” iniţiată de Ministerul Mediului , la sediul INCDM „Grigore Antipa”, în data de 02.06.2009.

Serviciul  Monitoring, Baze de date şi Rapoarte

Aer
La cererea beneficiarilor:
· S.C. SCUT S.A. – CONSTANŢA – s-au efectuat măsurători de pulberi totale în suspensie şi prelevări de pulberi sedimentabile.
· S.C. SOUTH CONTAINER TERMINAL  S.R.L, C-TA  SUD- Port Agigea -  s-au efectuat prelevări de probe de acid clorhidric cu pompa Drager
· S.C. CAMIRASI S.R.L. CONSTANTA - s-au efectuat măsurători de imisii cu autolaboratorul


· S.C. CURTU SIM S.R.L.- CASA ARAD-SAT VACANTA ,MAMAIA- s-au efectuat măsurători de emisii
· S.C. MINERAL PROTAN S.A. AGIGEA- s-a efectuat o prelevare de pulberi sedimentabile

S-au  efectuat măsurători de pulberi totale în suspensie şi pulberi sedimentabile pentru monitorizarea internă la  S.C  NIVA  PROD S.A. PORT C-TA.(SILOZ PORT ANGHEL SALIGNI)

Apa
La cererea beneficiarilor:
· S.C. SCUT S.A. – CONSTANŢA
· S.C. CAMIRASI S.R.L. CONSTANTA
· S.C. CURTU SIM S.R.L.- CASA ARAD-SAT VACANTA, MAMAIA - s-au prelevat probe de apă uzată.
S-au  prelevat  probe de precipitaţii de la A.P.M. C-TA si STATIA DE RADIOACTIVITATE CONSTANTA (luna mai) de la:

Probele de apă uzată prelevate în săptămâna 25.05-29.05.2009  sunt în lucru.

S-au  definitivat analizele la probele de apă uzată prelevate în săptămâna anterioară şi s-au emis  buletinele de analiză corespunzătoare.

Radioactivitate
Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu), s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

p.DIRECTOR COORDONATOR,
Daiana OPRESCU

Compartiment R.P.C.P.P.,
Adriana RUSNAC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii