Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat CN APM SA Constanta - pod peste canalul Dunare-Marea Neagra

ro

30 Jul, 2013 13:54 1698 Marime text
             Realizarea podului rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră a intrat într-o nouă etapă de execuţie, respectiv cea de montaj a tablierului metalic.
              Duminică, 28 iulie 2013, pe malul dinspre Agigea al Canalului Dunăre – Marea Neagră a început montajul primului tronson de tablier metalic. Acesta are o lungime de 58 m şi o greutate totală de aproape 600 tone şi a fost transportat pe apă la locul de montaj cu macaraua plutitoare Neptun, care are o capacitate de ridicare de 1.800 tone. Cu aceeaşi macara s-a realizat şi montajul tablierului pe grinda pilonului de pe mal la o înălţime de 17 metri deasupra Mării Negre.
              Tehnologia de montaj dinspre apă este o premieră în România, fiind elaborată de către societăţile Apolodor Comimpex SRL Bucureşti şi TGT Constanţa, în colaborare cu consultantul de specialitate SC Luca Way Bucureşti.
              Săptămâna viitoare aceeaşi tehnologie se va repeta pentru montajul tablierului similar pe malul de nord a Canalului Dunăre – Marea Neagră, în zona Porţii 9 a Portului Constanţa.
              Podul rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră, proiectat de catre SC Search Corporation Ltd Bucureşti, are o structură de tip hobanat şi va fi cel mai mare pod de acest gen din România. Podul rutier va avea o lungime totală de 360 metri, o deschidere centrală de 200 metri, iar lăţimea podului va fi de 17,4 metri, permiţând circulaţia pe 4 benzi. Înălţimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre – Marea Neagră va fi de 18,4 metri.
              Pilonii de pe maluri care vor susţine tablierul podului prin fascicule de hobane, vor avea o înălţime de 66 metri deasupra nivelului mării.
              Realizarea acestui pod va determina conexiunea directă dinspre Austostrada A2 şi A4, spre zona de sud a Portului Constanţa, precum şi o variantă de acces spre Eforie Nord, evitându-se traversarea localităţii Agigea şi implicit a podului actual peste Canalul Dunăre – Marea Neagră. Traficul spre sudul litoralului va fi astfel decongestionat, separându-se traficul greu de celelalte autovehicule.
              Proiectul „Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre Marea Neagră şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa” este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 – 2013) din fonduri structurale ale Uniunii Europene şi de la bugetul statului.
              Contractul de asistenţă tehnică a fost încheiat cu SC POYRY România SRL - actual SC Luca Way SRL, iar contractul de execuţie a podului rutier cu SC Apolodor Comimpex SRL Bucureşti.
 
 
  Birou Comunicare
  0241.60.15.25
  www.portofconstantza.com
 
 
Notă: tablier = suprastructura unui pod pe lungimea grinzilor principale.
 
 Pentru mai multe detalii despre Programul TRANS accesati www.ampost.ro.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii