Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABADL a luat decizia de a sista lucrarile de consolidare a falezei din Olimp pana la sfarsitul sezonului estival

ro

21 Jul, 2010 20:00 1295 Marime text

Constanta, 21.07.2010

Informare de presa – faleza Olimp

Pentru combaterea fenomenelor de prabusire si de alunecare a falezelor, avand drept consecinta pierderi importante de suprafete de teren, dar si pentru cresterea atractivitatii turistice pe sectorul litoral riveran localitatii Olimp este necesara realizarea unor lucrari de protectie costiera, ce face obiectul acestui studiu.
Inainte de anii ‘90, in zona Nord a Statiunii Olimp s-a executat un epiu in largul Marii Negre, pentru oprirea fenomenului de distrugere a plajei existente si s-a inceput executia unor lucrari de protectie si consolidare a falezei, pana in zona campingului Olimp Nord.
Deoarece fenomenul de degradare a falezei s-a accentuat, cu consecinte asupra teritoriului, se impune continuarea  lucrarilor de protectie si consolidare a falezei, pana la cazemata Nord.
Lucrarile demarate de ABADL au un dublu rol. Acela de protectie a versantului impotriva actiunilor apei Marii Negre si oprire a fenomenului de eroziune, pe de o parte, iar pe de alta parte de consolidare a falezei si crearea posibilitatii de realizare a unor constructii la partea superioara a versantului.
In ultima perioada au aparut tot mai multe semnale ca, in urma lucrarilor efectuate, marea a capatat o culoare rosiatica. Pigmentarea apei cu culoare rosie in zona Olimp este din cauza hulei marii care in acea zona spala drumul tehnologic pe care exista materialul excavat avand caracteristicile argilei rosii. Acest lucru, coroborat cu fundul stancos al marii, care este format dintr-un calcar degradat de culoare rosiatica dau un aspect rosu al apei marii.
Pentru a preintampina orice speculatie pe aceasta tema, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a luat decizia de a sista aceste lucrari de consolidare a falezei pana la sfarsitul sezonului estival. De asemenea, va fi degajat din amplasamentul actual tot materialul de constructie, pentru a nu exista contact cu apa marii, in timp ce drumul tehnologic va fi protejat cu  folie polietilena.

Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral anunta pe toti cei interesati ca fenomenul actual nu reprezinta o poluare si nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea turistilor care vin la mare in zona Olimp

Responsabil comunicare
Catalin Anton

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii