Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE5 Ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța. Bursele elevilor nu au fost aprobate, prețul gigacaloriei pentru populație rămâne 250 de lei

ro

15 Dec, 2020 01:09 3044 Marime text
  • Vergil Chițac, primarul municipiului Constanţa, luând în considerare referatul secretarului general al municipiului Constanța înregistrat sub nr. 190457/14.12.2020, a dispus convocarea Consiliului local al municipiului Constanţa  în  şedinţă extraordinară, pentru astăzi, 15 decembrie 2020, ora 13.00.
 

UPDATE 5:  Consilierii USR PLUS au depus în cadrul ședinței de Consiliul Local un amendament prin care solicită să se mențină toate categoriile de burse pentru elevi, inclusiv cuantumul acestora din anul 2020 (cu eventualitatea diminuării burselor de performanță la 500 de lei, în contextul în care în această perioadă nu s-au desfăsurat concursuri și olimpiade).

Proiectul inițial prevedea acordarea doar a burselor sociale, exceptându-le pe cele de merit, de performanță și studiu. Nici amendamentul consilierilor USR PLUS, nici proiectul inițial nu au trecut. “În perioada imediat următoare vom iniția discuții cu asociațiile elevilor și cu partenerii de alianță de la PNL astfel încât drepturile elevilor să nu fie încălcate” susțin reprezentanții USR PLUS.

 

Pe ordinea de zi se află următoarele proiecte:

1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2020;
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE:  Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi "pentru" și 8 "împotrivă".

În cadrul ședinței, grupul consilierilor PSD, prin alesul local, Costin Răsăuțeanu, au depus un amendament privind suplimentarea fondurilor pentru a susţine bersele elevilor şi subvenţionarea bugetului alocat acestora cu 6 milioane de lei. Amendamentul a fost respins cu 8 voturi "pentru", 18 "împotrivă" și o abţinere.


    
2. Proiect de hotărâre pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat;
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE 1: Proiectul privind cuantumul burselor a picat la vot cu 9 voturi "pentru" și 13 "abțineri" și 4 "împotrivă".
Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au intervenit în cadrul ședinței și au cerut indentificarea de surse bugetare pentru acordarea tuturor tipurilor de burse, în conformitate cu Legea Educației.
De altfel, aleșii locali de la USR PLUS,  susțin necesitatea acordării de burse pentru elevi și au depus un amendament de reducere a burselor de performanță cu 50%, amendament care nu a trecut.
Nici amendamentul PSD care a cerut ca valoarea burselor să rămână neschimbată nu a întrunit numărul necesar de voturi.
În cadrul ședinței a existat și un schimb de replici dur între primarul Chițac și președintele AEC, Sabina Spătariu.


        
3. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. Constanța începând cu 01.01.2021 în municipiul Constanța;
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE 3: Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

27 voturi pentru, proiectul a trecut


4. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată în S.A.C.E.T de către R.A.D.E.T. Constanța și a subvenției unitare acordate consumatorilor casnici racordați la rețeaua de transport sau la rețeaua de distribuție, pentru perioada 01.01.2021 – 31.03.2021 în municipiul Constanța.
iniţiator: primar Vergil Chițac

UPDATE 4: Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a majorat cu 8% preţul de producere a energiei termice de către CET Palas furnizată către RADET Constanța. Majorarea intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi este de 22 de lei cu TVA, dar prețul energiei termice plătit de populație va rămâne de 250 de lei, potrivit votului dat de consilierii locali municipali în ședința extraordinară de astăzi.

Proiectul a trecut cu 19 voturi “pentru”, 6 “împotrivă” și 2 “abţineri”.


 


 

 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii