Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE CLM Constanța a aprobat proiectul prin care RADET va accesa un credit de 10 milioane de lei (document)

ro

10 Oct, 2016 11:37 3014 Marime text
La această oră, în sala „Remus Opreanu“ a Palatului Administrativ din Constanța are loc ședința de îndată a Consiliului Municipal Constanța, cu următoarea ordine de zi:
 
1.Proiect de hotărâre privind mandatarea Directorului General al R.A.D.E.T. Constanța în vederea semnării contractului de credit pe termen scurt pentru finanțarea activității curente încheiat cu Banca Transilvania. Iniţiator: primar Decebal Făgădău
 
Ședința este statutară, cu 26 de consilieri prezenți din 27. Consilierii municipali de la opoziție cer să li se explice cu ce se girează RADET pentru acest împrumut.
 
Primarul Decebal Făgădău a declarat, la începutul ședinței, că ar dori ca asemenea ședințe să nu devină o uzanță și a făcut trecerea în revistă a situației în care se află RADET Constanța.
 
Din septembrie 2014, RADET are un furnizor, Electrocentrale SA, iar prețul gigacaloriei a tot crescut. Pentru sezonul rece 2016/2017, municipalitatea vrea să păstreze pentru populație prețul gigacaloriei la nivelul anului trecut, însă încă se fac calcule în acest sens, a mai spus primarul Constanței.
 
Făgădău mai spune că această măsură va afecta bugetul local. Totuși, la Constanța, RADET nu se confruntă cu aceeași situație ca la București, deci nu se impune măsura insolvenței, a completat edilul.
 
S-a achitat către Electrocentrale Constanța mai mult decât s-a furnizat, dar se impune ca RADET să facă acest credit pentru a asigura funcționarea binomului RADET – Electrocentrale pentru această perioadă, a mai afirmat Făgădău în ședința de astăzi.
 
Potrivit primarului, 80% din încasările RADET se duc automat la Electrocentarle și doar 20% îi rămâne ca să funcționeze.
 
Condițiile de contractare a creditului au fost analizate, iar împrumutul va asigura funcționalitatea până la începutul iernii.
Regia va putea rambursa creditul până în luna aprilie a anului următor.
 
Toate demersurile au fost făcute, lipsește doar mandatarea directorului RADET de la dosar. Acest lucru depinde de proiectul de hotărâre supus la vot astăzi în cadrul ședinței de îndată.
 
Decebal Făgădău a făcut apel către consilierii locali pentru identificarea unor specialiști care să facă parte din consiliul de administrație al Regiei până ce vor avea loc alegeri.
 
În prezent, RADET are trei sau patru procese pe rol cu Electrocentrale SA, susține edilul.
 
Consilierul PNL Rezeanu a fost curios să afle ce se întâmplă dacă RADET pierde procesele ce au ca obiect sume impresionante, de ordinul zecilor de milioane de lei.
 
Primarul Decebal Făgădău a răspuns că nu este cazul de discuții ipotetice, ci este nevoie de hotărâri. 

16 consilieri municipali au votat în favoare proiectului, care avea nevoie doar de jumătate + 1 din voturi pentru a trece. Consilierii PNL s-au abținut. În urma acestui vot, directorul RADET, Liviu Popa, primește mandat pentru a contracta creditul de 10 milioane de lei.
 
„Scopul acestui demers este să asigurăm căldura în casele oamenilor“, a spus primarul Decebal Făgădău.
 
Edilul a mai spus că asociațiile de locatari nu au motive de îngrijorare, fiindcă vor avea la iarnă și căldură și apă caldă. Făgădău și-a mai exprimat speranța că prețul gigacaloriei va rămâne 250 de lei. 

Creditul pe care RADET îl va accesa nu a impus garanții imobiliare sau de altă natură, a mai precizat primarul.
 
Banii împrumutați de RADET vor ajunge la Elcen pentru a-și achita facturile către furnizori pe lunile octombrie și noiembrie și eventual decembrie.
 
Dacă se blochează activitatea Electrocentrale SA, RADET nu mai are ce distribui, a subliniat Făgădău.
 
„Se impunea acest ajutor având în vedere și datoriile istorice pe care RADET le are față de Electrocentrale SA.
 
Este nevoie de elaborarea unei strategii privind eficiența menținerii unui sistem de încălzire a municipiului Constanța, iar Consiliul Local a aprobat o sumă pentru elaborarea ei. La începutul lui 2017 veți vedea o altă așezare la masa dialogului a tuturor factorilor implicați și decidenți“, a spus primarul Decebal Făgădău. 

ZIUA de Constanța vă prezintă, în continuare, textul integral al Proiectului de Hotărâre supus astăzi la vot: 


Art. 1. Se aprobă încheierea de către RADET Constanţa a unui contract de credit pe termen scurt pentru finanţarea activităţii curente a RADET Constanţa, în următoarele condiţii:
a)          Creditul bancar va fi o sumă de 10 milioane de lei;
b)          Creditul bancar va fi angajat în condiţiile oferite de bancă, inclusiv cu privire la garanţii; se vor constitui cel puţin următoarele garanţii:
-          ipotecă mobiliară/cesiune asupra creanţelor notificate şi acceptate, rezultate din contractul încheiat între RADET Constanţa şi RAJA SA Constanţa;
-          ipotecă mobiliară asupra conturilor curente şi cu afectaţiune specială deschise la Banca Transilvania, pentru o valoare de minim 16.000 lei (exceptând valoarea creanţelor din contractul încheiat între RADET Constanţa şi RAJA SA Constanţa);
c)          Utilizarea sumelor aferente creditului se va face pentru plata directă de către RADET Constanţa a furnizorilor de combustibil ai Electrocentrale Constanţa SA; în acest scop, urmează a se încheia convenţii tripartite (Electrocentrale Constanţa SA, RADET Constanţa şi furnizorul de combustibil), care vor prevedea cuantumul sumelor care se vor achita de către RADET Constanţa, reprezentând fie contravaloarea facturilor restante ale Electrocentrale Constanţa SA, fie plăţi în avans pentru combustibilul ce urmează a fi livrat de către Electrocentrale Constanţa SA în perioada de iarnă 2016 – 2017 şi obligaţia furnizorilor de combustibil de a livra cantităţile de combustibil plătite în avans;
d)          Sumele astfel plătite vor fi considerate, în relaţia dintre RADET Constanţa şi Electrocentrale Constanţa SA, drept plată a energiei termice furnizate în cursul ultimelor şase luni anterioare datei încheierii convenţiilor tripartite menţionate mai sus;
e)          Rambursarea creditului (inclusiv a costurilor acestuia) de către RADET Constanţa se va face din încasările de la consumatori, sebvenţii şi ajutoare de încălzire acordate conform prevederilor legale, toate încasate prin contul escrow deschis de către RADET Constanţa;
f)          RADET Constanţa va încheia o convenţie cu Electrocentrale Constanţa SA, cu privire la funcţionarea contului escrow deschis în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2001, care va prevedea faptul că o cotă de 10% din încasările efectuate prin acest cont vor fi preluate de către banca creditoare până la stingerea integrală a creditului angajat (inclusiv costurile acestuia).
 
Art. 2. Aprobă mandatarea directorului general al RADET Constanţa, în vederea negocierii şi semnării contractului de credit şi a oricăror alte cereri, formulare, documente necesare contractării şi utilizării creditului în raport cu banca, precum şi pentru luarea tuturor măsurilor necesare pentru aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.
 
Art. 3. RADET Constanţa se însărcinează cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.
 
Art. 4. Compartimentul comisiilor de specialitate ale Consiliului local va comunica prezenta hotărâre de către Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanţa şi Direcţiei financiare, în vederea aducerii la îndeplinire, şi spre ştiinţă Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii