Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:06 12 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Fondatorii formației Phoenix, Nicu Covaci și Valeriu Sepi, își expun lucrările la Galeria Tomis Mall Constanța (galerie foto+video)

ro

22 Jul, 2019 17:08 3406 Marime text
În aceste momente, la etajul II al Tomis Mall, în cea mai mare galerie particulară a Constanței, fondatorii celebrei formații PHOENIX, Nicu Covaci și Valeriu Sepi, își expun lucrările plastice în cadrul unei expoziții.

Se vor alătura cu lucrări invitații Dorin Barbu, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Răzvan Constantin Caratănase (Zuzu), Mariana Constantinescu, Răzvan Dragoș, Gheorghe Caruțiu, Mircia Dumitrescu, Gheorghe Fărcășiu, Emil Fronescu, Gavril Kovacs, Leonard Lepădatu, Ionescu Ovidiu, Eugen Raportoru, Anastasia Stoiciu, Florin Stoiciu, Monica Stoian, Cristian Tarbă, Ion Tițoiu.


În cariera absolventului de Arte Nicu Covaci, vernisajul de astăzi constituie o premieră națională, fiind prima sa expoziție personală.

De cinci ani manager al Art Gallery, Dorin George Barbu (62 ani), dublu licențiat al Facultății de mecanică (Politehnica Timișoara), dar și al Facultății de arte (Universitatea „Ovidius”), face parte din categoria acelor dobrogeni frumoși care se încrâncenează să demonstreze că la Constanța cultura chiar nu este în colaps și că merită atenția întregii comunități, dar mai ales a autorităților.

De la înființare, Art Gallery a găzduit circa 50 de expoziții cu artiști profesioniști din țară și din străinătate, iar prin colaborarea cu prof. univ. dr. Florin Stoiciu va fi adus un suflu nou în viața culturală a urbei de la malul mării, care suferă din cauza penuriei de spații „de exprimare” artistică, în plan contemporan.

UPDATE: Printre invitați se află și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, managerul Spitalului Județean Constanța, Cătălin Grasa dar și rectorul Universității „Ovidius”, Sorin Rugină. În cadrul evenimentului sunt prezente aproximativ 100 de persoane.

UPDATE 2: 
Decebal Făgădău: „Mulțumesc pentru invitație. Mă bucur că astăzi am onoarea să văd o bucată din istoria culturii României. Facultatea de Arte a devenit un pilon al Universității „Ovidius”. Ușor, ușor, ceea ce a stârnit falii în lumea culturală din Constanța să fie acoperit printr-un acord. Fie că se întâmplă într-o galerie convențională sau neconvenționala, Constanța trebuie să redevină un centru cultural al României. Media de vârstă crește de la eveniment la eveniment, ceea ce mă bucură. Artiștii consacrați sunt cei care invită lumea mai tânără în domeniu.

UPDATE 3:
Sorin Rugină: „Este un eveniment cu mult mai mare decât pare. Este o expoziție în premieră, în România. Sepi mi-a promis o expoziție și iată că nu a venit singur, ci cu domnul maestru Covaci".

Nicu Covaci: „Ceea ce vreau să transmit și să credeți - arta este o necesitate. Este o hrană spirituală. Fără această hrană suntem doar animale. Starea pe care o provoacă arta este importantă. Ne hrănește și ne construiește împreună. Când îți educi copilul să aprecieze arta este deja un pas înainte. Copilul trebuie să învețe din tinerețe să aibă o scară valorică. Ceea ce ne diferențiază de restul ființelor este să creeze niște stări. Consumul este important astăzi. Nu uitați! Aveți o inimă, un creier și un suflet!”

Valeriu Sepi: „Chestiunea foarte importantă este că am cunoscut niște oameni care sunt sclavii acestui minunat dar care ni l-a dat Dumnezeu. Dacă îi întrebi de ce pictează, ei răspund ca nu au încotro. Peste tot în lume m-am înțeles cu oamenii care apreciează arta. Datorită talentului fiecăruia care ne-a unit am realizat ceea ce vedeți voi astăzi. Am ajuns împreună și mă bucur întotdeauna. Toate evenimentele astea frumoase să lase urme".

"Există și o latură pragmatică. Totul se vinde. Vă invit să cumpărați. Sunt piese puține și unice", a spus Dorin Barbu, manager al Art Gallery, în încheiere.

Ti-a placut articolul?

Comentarii