Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au explodat preţurile pe litoral! Află cât costă o zi de distracţie în staţiunea Mamaia (galerie foto)

ro

30 Jul, 2016 00:00 32421 Marime text
În speranţa că acasă vor găsi preţuri mai puţin piperate decât în străinătate, mulţi români au ales să-şi petreacă vacanţa de vară pe litoralul Mării Negre.
 
În plin sezon estival, mii de turişti, dornici de odihnă şi distracţie, au luat cu asalt una dintre cele mai atractive staţiuni de pe litoralul românesc - Mamaia. Entuziaşti şi convinşi că au dreptul la o vacanţă binemeritată, aceştia sunt dispuşi să scoată ceva bănuţi din buzunare pentru a-şi satisface mofturile şi a gusta din micile plăceri ale vieţii.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă cât cheltuieşte, în medie, un turist pentru o zi de distracţie în faimoasa staţiune Mamaia.
 
Chiar dacă au reuşit să prindă o ofertă avantajoasă din timp şi cazarea le este asigurată, turiştii n-ar trebui să se grăbească să închidă portofelele, deoarece se vor ivi multe ocazii de a-şi cheltui banii. Fie din cauza necesităţilor, fie pentru că nu pot rezista tentaţiilor, s-ar putea ca, la finalul sejurului, să le sufle vântul prin buzunare. Asta pentru că răsfăţul la malul mării costă. Mult!
 
Chiar dacă n-au venit echipaţi până în dinţi cu bani, n-au de ales şi n-ar trebui să se zgârcească când vine vorba de vacanţa lor. Astfel, aceştia ar trebui să fie pregătiţi să scoată din buzunare aproximativ 200 de lei pe zi.

Şezlong de 20 de lei + bere 0,33 l gratis vs cearşaf + o bere de 5 lei  

Închirierea unui şezlong costă cel puţin 20 de lei, în timp ce un baldachin pentru două persoane micşorează bugetul cu 100 de lei pe zi. Bineînţeles, există o variantă mai avantajoasă, cearşaful, care poate fi pus direct pe nisip, fără a plăti vreun ban. Totuşi, turistul ar trebui să stea puţin pe gânduri, căci agenţii economici fac oferte pe litoral. Acesta trebuie să decidă: fie îşi ia un şezlong confortabil şi i se mai dă o bere gratis la 0,33 l, fie stă pe cearşaf şi îşi cumpără berea sigur.
 
În caz că a uitat sau n-a reuşit să-şi pregătească echipamentul pentru plajă, turistul să n-aibă nicio grijă. Au luat în calcul acest fapt comercianţii care îi pun la dispoziţie tot ce are nevoie şi chiar şi ce nu are nevoie. Astfel, în staţiune se găsesc sute de articole de plajă.
Dacă nu au costum de baie sau le-a făcut cu ochiul unul mai frumos, din vitrină, doamnele şi domnişoarele vor trebui să scoată din buzunar cel puţin 40 de lei. Pentru o pereche de ochelari de soare, vor plăti minimum 10 lei. Preţurile pentru cele mai ieftine prosoape pornesc de la 15 lei. Inevitabil, turiştii vor avea nevoie de jucării pentru copii, dacă au venit cu picii, de pălării, emulsii de plajă, creme cu protecţie solară. Pentru fiecare dintre acestea nu vor da mai puţin de 20 de lei.

Foamea nu ştie să facă economii 

Dacă la şezlong, în schimbul unui cearşaf, turistul poate renunţa sau se poate lipsi de unele accesorii pentru plajă, atunci când vine vorba de mâncare, compromisurile sunt greu de făcut, aproape imposibile. Nu contează ce buget deţine, banii pentru mâncare sunt întotdeauna puşi deoparte. În Mamaia, preţurile la mâncare sunt variate. Spre exemplu, doi mici însoţiţi de o chiflă costă 5 lei, iar cel mai mic preţ al unei beri la dozator este de 4 lei. Pentru o cafea servită la şezlong se plăteşte în jur de 10 lei, iar un suc răcoritor costă minimum 3 lei. În funcţie de pretenţiile turistului, o masă poate costa 20 de lei şi poate ajunge până la 50 de lei.
 
Meniurile sunt pentru toate buzunarele. Turiştii pot găsi meniuri de la 8 lei până la 16 lei. În localurile cu regim de autoservire, o ciorbă costă între 5 şi 6 lei, în timp ce la un restaurant din centrul staţiunii Mamaia veţi scoate din buzunar, pentru acelaşi produs, 10 lei. O îngheţată răcoritoare la cornet constă minimum 4 lei, iar la pahar 5 lei. Pofta de o felie de pepene rece poate fi potolită cu 5 lei. Pentru un kebab de pui, va scoate din portofel 10 lei, pentru o shaorma mică - 13 lei, iar pentru una mare - 15 lei. Preţurile pentru o pizza variază între 18 şi 26 de lei, în funcţie de ingredientele pe care le conţine şi de mărime. Pofta de ceva tradiţional poate fi satisfăcută cu 12 lei, cumpărând o porţie de mămăliguţa cu friptură, care, achiziţionată de la autoservire, ajunge la 20 de lei, iar la restaurant, cu 30 de lei mai mult.
 
Preţurile pentru produsele de patiserie cu arome irezistibile încep de la 4 lei. Cu această sumă puteţi alege între o piramidă cu brânză dulce şi stafide, un ştrudel cu mere, un covrig polonez, un baton dulce, un melc cu vanilie, un corn cu finetti sau un fagure cu vişine. Preţurile la gogoşi variază între 2 şi 6 lei, în funcţie de umplutură, iar o prăjitură cu fructe costă 10 lei. O plăcintă dobrogeană poate fi cumpărată cu 4 lei, iar floricelele costă 3 lei - punga mică şi 5 lei - punga mare.
 
Şi dacă tot au ajuns pe litoral, turiştii nu pot rata ocazia de a gusta şi din guvizii prăjiţi, al căror preţ este 7 lei suta de grame, sau din hamsiile cu mujdei, pentru care trebuie să plătească 5 lei (aceeaşi cantitate). La fel, cu 6 lei se pot delecta cu 50 g de icre de crap. Dacă li se face poftă de porumb fiert, comercianţii ambulanţi sunt oricând în preajmă să le ofere unul, contra sumei de 5 lei.

Have fun! Dacă ai bani. 

Chiar dacă au venit, în principiu, să se bronzeze şi să facă baie în mare, de la un timp, stând pe plajă, încep să se plictisească. În plus, văzând atâtea provocări în jur, cu greu se abţin să nu se desprindă de şezlong. Jet ski-urile sunt mari tentaţii, mai ales pentru cei dornici de senzaţii tari şi de adrenalină la maximum. Unde mai pui că are de unde alege! Pentru zece minute cu jet ski-ul, va trebui să scoată din buzunar în jur de 100 de lei, o plimbare de 20 de minute în largul mării cu hidrobicicleta costă 20 de lei, iar una de 15 minute, 5 lei.
 
O altă activitate irezistibilă, deopotrivă distractivă, este Party Bike, o practică originară din Amsterdam care constă în consumul de bere rece şi pedalare. Astfel, iubitorii de bere se pot plimba 20 de minute contra sumei de 9 lei.

Aqua Magic - distracţie cât cuprinde, tarife pe măsură 

Chiar la intrare în staţiunea Mamaia, atenţia îţi este cucerită de atmosfera veselă de la Aqua Magic. Copii zglobii, tobogane colorate, muzică, spectacole, piscine şi animatori, toate sunt tentante. Aqua Magic dispune de 21 de surse de distracţie, adaptate atât la nevoile copiilor, cât şi la cele ale adulţilor. Zona destinată celor mici este compusă din Water Playground, Baby Pool, mini-tobogane, personaje de poveste, piscine cu elemente special create pentru a menţine atenţia copiilor. Spaţiul destinat adulţilor este compus din secţiunile Lazy Pool, Jacuzzi şi Lazy River, dar şi din structuri ce fac deliciul aventurierilor şi iubitorilor de adrenalină - Space Bowl, Super Crater, Multislide, River Ride, Mega Pipe, Twister, Kamikaze, Turbo Slide, Black Hole.
 
Turiştii se pot bucura de aceste atracţii zilnic, de la ora 9.00 până la ora 19.00, în lunile iulie şi august, nu înainte de a achita tariful standard de 70 de lei pentru adulţi şi de 30 de lei pentru copii. Cei care ajung mai târziu la mare, în luna septembrie, vor beneficia de tarife mai mici: 40 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii. De asemenea, poate fi achiziţionat Pachetul Family pentru lunile iulie - august, care are următoarele preţuri: 1 adult + 1 copil - 90 de lei, 1 adult + 2 copii - 117 lei, 1 adult + 3 copii - 144 de lei, 2 adulţi + 1 copil - 153 de lei, 2 adulţi + 2 copii - 180 de lei, 2 adulţi + 3 copii - 207 lei.
 
O altă atracţie a zonei este telegondola. Cei fascinaţi de înălţime şi curioşi să descopere oraşul de sus pot urca într-o cabină de opt locuri şi, la o înălţime de 50 de metri, vor cuceri în câteva minute o frumoasă zonă a oraşului, de la Aqua Magic până la Cazinoul din Mamaia. Preţul unei asemenea aventuri este de 20 de lei pentru adulţi, iar copiii mai mici de 7 ani au acces gratuit. Programul începe la ora 10.00 şi se termină la ora 18.00.

O seară la Mamaia pe care nu o pot uita… la câţi bani dai pe ea 

Cum n-au venit la mare să doarmă, turiştii pot profita de atracţiile din staţiune până la o oră târzie, evitând astfel zăpuşeala din timpul zilei. Parcurile de distracţie îşi aşteaptă vizitatorii zilnic. Preţul unui bilet este minimum 15 lei. Totodată, trenuleţul din Mamaia „pufăie” până aproape de miezul nopţii. Preţul unui bilet pentru o plimbare cu trenuleţul - care circulă din zona autoservirii Cleopatra până la hotel Victoria - este de 4 lei. De asemenea, copiii se pot bucura de o plimbare cu poneiul, contra sumei de 10 lei, pentru zece minute. Cine doreşte să admire Mamaia o poate face într-o trăsură. Pentru o plimbare de o oră, se achită 100 de lei.

Uşurează-ţi buzunarul de câţiva bănuţi şi ia-ţi o parte din Mamaia acasă! 

Pentru cei ce nu vor să rămână doar cu amintirile din vacanţă, ci doresc să-şi ia acasă şi o mică parte din Mamaia, sunt puse la dispoziţie obiecte de tot soiul. Astfel, turiştii pot opta pentru picturi, magneţi de frigider, suvenire, coliere făcute din scoici, brăţări, tricouri etc. Preţurile pornesc de la 3 lei şi ajung chiar la câteva sute de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristii 01 Sep, 2018 14:41 Actualizati preturiile. Azi 01.09.2018 -un sezlong in Costinesti ,este nu mai putin De 30 lei ,fara saltea,si FARA BON FISCAL !!!!