Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:09 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un magician al sunetelor s-a născut pe 11 iunie

ro

11 Jun, 2016 00:00 912 Marime text
Compozitorul și dirijorul Richard Strauss s-a născut la data de 11 iunie 1864. A fost fiul reputatului cornist Franz Joseph Strauss, ce a făcut parte din orchestra Teatrului curții din Munchen.
 
Strauss a demonstrat încă de mic aptitudini muzicale. A fost dirijor la operele din Berlin, Viena şi Munchen, a scris muzică de cameră, însă cele mai importante opusuri ale lui Strauss sunt reprezentate de partiturile simfonice, precum „Simfonia Alpilor”, „Simfonia Domestică”, şi de operele, „Don Juan”, „O viaţă de erou”, „Moarte şi transfigurare” şi faimosul „Aşa Grăit-a Zarathurstra”, bazat pe tratatul filozofic al lui Nietzsche.
 
În ciuda compoziţiilor sale extrem de zbuciumate, Strauss a fost un om modest şi discret, care a dus o viaţă cât se poate de normală şi echilibrată. În 1949, la 85 de ani, compozitorul s-a stins din viaţă, iar muzica sa a intrat într-un con de umbră, timp de două decenii, fiind considerată mult prea sofisticată. A revenit în atenţia publicului când regizorul filmului „2001: Odissea Spaţială” i-a folosit celebra uvertură a poemului simfonic „Aşa Grăit-a Zarathurstra”, ca generic muzical.

Ti-a placut articolul?

Comentarii