Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:33 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc şase ani de când un maestru al comediei a părăsit scena vieţii, la Constanţa (video)

ro

26 May, 2016 00:00 6466 Marime text


Jean Constantin, pe numele său complet, Constantin Cornel Jean, unul dintre marii actori ai României, a văzut lumina zilei la Techirghiol, în august 1927. Astăzi, se împlinesc şase ani de când cel considerat „maestrul comediei” a părăsit scena vieţii.  
 
Jean Constantin şi-a trăit ultimele luni din viaţă mai mult prin spitale. În mai multe rânduri, actorul a fost internat din cauza problemelor cardiace, iar pe 26 mai 2010, la vârsta de 83 de ani, şi-a dat ultima suflare, la Constanţa.
 
Despre Jean Constantin s-a spus în nenumărate rânduri că ar fi fost de etnie romă, dând viaţă, cu măiestrie, multor personaje creionate în această direcţie sau interpretând roluri de turc, culoarea măslinie a tenului său întărind concepţiile unora. În realitate însă, aşa cum spunea şi el de câte ori avea ocazia, era pe jumătate grec, pe jumătate român. „Mama mea era grecoaică venită cu părinții de la Salonic prin aproximativ 1880 și se numea Caliopi Stavreg Zaharia. Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect”, spunea Jean Constantin, în ultimul său interviu, acordat publicaţiei Libertatea.  
 
Printre personajele cărora le-a dat viaţă se numără cele din seria „B.D. (Brigada Diverse)”, din filmele de acţiune şi de comedie ale regizorului Sergiu Nicolaescu, din „Eu, tu şi… Ovidiu”, „Chiriţa în Iaşi”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” sau din serialele de televiziune „Toate pânzele sus” şi „Revolta Haiducilor”.
 
Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae", iar în 2008, actorul a primit un premiu pentru întreaga activitate, la Gala Premiilor Gopo.
 
Ultimele filme în care actorul a apărut pe marele ecran sunt ''Supraviețuitorul'' (2008) și ''Poker'' (2010), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu.
 
Jean Constantin s-a bucurat de o deosebită popularitate și a susținut numeroase spectacole atât în România, cât și în străinătate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii