Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 128 de ani de la naşterea inventatorului român Henri Coandă (galerie foto)

ro

07 Jun, 2014 00:00 1937 Marime text
Astăzi s-au împlinit 128 de ani de la naşterea unui pionier al aviaţiei, academicianul şi inventatorul român Henri Coandă.

Henri Coandă s-a născut la Bucureşti, într-o familie numeroasă. Încă din copilărie, a fost fascinat de ideea de a zbura. Deoarece tatăl său dorea pentru el o carieră în domeniul militar, Henri Coandă termină, în 1903, Liceul Militar din Iaşi. Primeşte gradul de sergent major şi continuă studiile la Şcoala de ofiţeri de artilerie, geniu şi marină din Bucureşti.
La doi ani după terminarea liceului, construieşte un avion-rachetă pentru armata română. Datorită spiritului său inventiv, care nu se potrivea cu o carieră militară, părăseşte armata şi pleacă într-o călătorie prin Teheran şi Tibet.
La Paris, Henri Coandă a absolvit Şcoala Superioară de Aeronautică şi Construcţii Mecanice, unde a fost şef de promoţie. Tot la Paris, a testat primul avion cu reacţie, fără elice, numit „Coandă-1910“, care a fost prezentat în cadrul celui de-al doilea Salon Internaţional Aeronautic. Această realizare a marcat începutul unui lung şir de invenţii, în domenii diferite, precum aeronautică, medicină, construcţii, transporturi.
La 20 de ani de la prezentarea primului avion cu reacţie, Henri Coandă a inventat „construcţiile în configuraţie multicelulară“, pentru care a primit şi o medalie de aur.
Printre invenţiile sale se mai numără un aparat de zbor cu două motoare cuplate, care acţionau cu o singură elice, diferite aeronave, precum „Coandă-1916“, un dispozitiv care detectează lichidele din sol şi un rezervor din beton subacvatic pentru depozitarea petrolului.
În anul 1970, Henri Coandă devine membru al Academiei Române. Doi ani mai târziu, moare la Bucureşti, la vârsta de 86 de ani.
După moartea sa, familia lui Henri Coandă a ales să lase statului român toate bunurile care au aparţinut inventatorului, printre acestea numărându-se brevete, machete, medalii, fotografii, scrisori, tablouri şi numeroase alte obiecte.

Sursa foto: jurnalul.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii