Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Regizorul spaniol Pedro Almodóvar se află la ceas aniversar

ro

25 Sep, 2015 00:00 2346 Marime text
Celebrul regizor spaniol Pedro Almodóvar îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 25 septembrie. Astăzi, împlineşte 64 de ani.
 
Născut în Ciudad Real, Spania, timp de 12 ani, Pedro Almodóvar a lucrat ca asistent administrativ la Compania Naţională de Telefoane. A debutat ca regizor al unor piese de teatru puse în scenă de companii independente şi a colaborat cu reviste din curentul underground în anii 1970. 
 
În 1986, Almodóvar şi-a înfiinţat propria companie de producţie cinematografică, în colaborare cu fratele său, Agustin. Primul lor proiect a fost filmul „Legea dorinţei”. De atunci, fraţii Almodovar au produs toate filmele pe care Pedro le-a scris şi regizat, producând în paralel şi filme regizate de cineaşti tineri.
 
Recunoaşterea internaţională a venit odată cu lansarea filmului „Femei în pragul unei crize de nervi”. A câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1999, cu pelicula „Totul despre mama mea”, dar şi pentru cel mai bun scenariu, în 2002, cu „Vorbeşte cu ea”. De asemenea, a mai câştigat două Globuri de Aur şi cinci premii Goya, în Spania.
 
Cu cele peste 20 de lungmetraje ale sale, Pedro Almodóvar a construit cea mai admirată filmografie din cinematografia spaniolă după Luis Buñuel şi a lansat o întreagă generaţie de actori celebri, printre care se numără Antonio Banderas şi Penelope Cruz.
 
Sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii