Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:29 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Misterioasa moarte a scriitorului Edgar Allan Poe...

ro

07 Oct, 2015 00:00 832 Marime text


Edgar Allan Poe, un adevărat maestru al macabrului, a adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF. Niciuna dintre poveştile sale nu a fost mai misterioasă decât moartea lui. La data de 7 octombrie 1849, scriitorul a decedat, iar circumstanțele care au dus la moartea sa, precum și cauza decesului nu au fost elucidate nici până în prezent.
 
Cu patru zile înainte de data morţii, Poe a fost găsit delirând pe străzile din Baltimore, îmbrăcat cu haine care nu-i aparțineau. A fost dus la Spitalul Washintgon College, unde a şi a decedat. În timpul celor patru zile petrecute în spital, scriitorul nu a fost suficient de coerent pentru a povesti cum a ajuns în starea în care era.
 
Există numeroase teorii cu privire la cauza morții scriitorului: sinucidere, crimă, holeră, sifilis, rabie. Însă nimeni nu a reușit să stabilească vreodată cu exactitate ce l-a omorât. Epitaful său, cioplit într-o placă de piatră şi prezentând un corb în relief, este: „Zise Corbul, Niciodată.”

Edgar Allan Poe şi primul roman poliţist din lume

Numele lui Edgar Allan Poe este legat de publicarea primului roman poliţist din lume, „Crimele din Rue Morgue”. Cartea a schimbat, în opinia biografului Jeffrey Meyers, „istoria literaturii mondiale”. Primul detectiv fictiv este C. Auguste Dupin, personajul central al romanului, care cercetează moartea a două femei. La locul crimei, el găsește un fir de păr care nu pare a fi uman. 

Dupin este prototipul de la care a pornit creionarea celebrelor personaje Sherlock Holmes şi Hercule Poirot. Rolul lui Poe în crearea literaturii polițiste este reflectat de Premiile Edgar, acordate anual de către Mystery Writers of America. 

[Inserează/Editează ancoră] Sursa foto: www.smithsonianmag.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii