Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:03 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că.... Martha Bibescu, o mare noblețe de spirit...

ro

28 Jan, 2015 12:51 658 Marime text


Într-o zi de 28 ianuarie, în anul 1889, s-a născut MARTHA BIBESCU (1889 – 1973), romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză.

Prin toate lucrările sale s-a remarcat ca având o mare noblețe de spirit.

S-a căsătorit în 1905 cu prințul George Valentin Bibescu devenind astfel prințesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară din care mai fac parte Ana-Elisabeta Brâncoveanu, contesa Ana de Noailles și Elena Văcărescu.

Martha Bibescu era foarte frumoasă, inteligentă, cultă, cu o personalitate deosebit de plăcută, fermecându-i astfel pe Marcel Proust, Saint-Exupery, W. Churchill, R. MacDonald, Charles de Gaulle, Alfons al XIII-lea al Spaniei, care nu rata nici un prilej de a o revedea, şi mulţi alţii.

A primit în dar de la soţul ei palatul Mogoşoaia, în care va investi mult timp, multă dragoste și mulți bani pentru a-l restaura și a-l face să strălucească.

Palatul a atras de-a lungul vremii personalitãţi importante autohtone şi de peste hotare.

Prinţesa a fost nevoită să părăsească Mogoșoaia și țara dupã venirea comuniştilor la putere, asigurându-se că dupã confiscare, cladirea va fi trecută pe lista monumentelor istorice.

În 1954, Academia Franceză îi conferă Marele Premiu de Literatură pentru întreaga operă.

În 1955 devine membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles.

În 1962 i se acordă Legiunea de Onoare.

Dintre scrierile sale amintim: "Izvor, țara sălciilor", "Papagalul verde", "Destinul lordului Thomson", "La bal cu M. Proust", "Noblețea robei", "Portrete regale".

Sursa foto: www.artsunited.ro
Sursa info: www.historia.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii