Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:33 05 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că….? La această dată a avut loc primul concurs de aviație. Câte orașe a cuprins traseul

ro

18 Jun, 2021 00:00 438 Marime text
  • Traseul a cuprins 19 orașe din Franța, Olanda, Belgia, Anglia (18 iunie - 7 iulie), scrie wikipedia.org.
  • Primul avion care a decolat cu mijloace proprii de bord a fost construit în Franța de inventatorul român Traian Vuia (18 martie 1906). 
La data de 18 iunie 1910 a avut loc primul concurs european de aviație.
 
Traseul a cuprins 19 orașe din Franța, Olanda, Belgia, Anglia (18 iunie - 7 iulie), scrie wikipedia.org.
 
Aviația este ramura aeronauticii care se ocupă de construcția, funcționarea și utilizarea aeronavelor mai grele decât aerul. Tot prin „aviație” se înțelege totalitatea avioanelor și a personalului de care dispune o țară.
 
După scop și destinație, aviația se împarte în:
 
Aviația civilă, cu ramurile: 

-Aviația de transport, care servește la transportul călătorilor și al mărfurilor.
 
-Aviația sportivă, a cărei scop principal este recrutarea de tineri pentru a deveni piloți sau parașutiști. Tot în cadrul aviației sportive sunt organizate și activitățile de zbor cu motor sau fără (planorism) pentru piloții sportivi, precum și activitățile de parașutism și aeromodelism.
 
-Aviația utilitară, care prestează diferite servicii de transport în domeniul sanitar (aviația sanitară) și turistic (aviația de agrement), respectiv prestează lucrări de tratamente chimice în agricultură și silvicultură (aviația agricolă).
 

Aviația militară, care este o categorie de forțe armate, destinată ducerii acțiunilor de luptă în cooperare cu trupele de uscat, marina militară, și alte forțe militare precum și pentru misiuni independente. 

Aviația militară efectuează și activități de transport aerian (trupe, tehnică) în scopuri proprii.
 
Primul avion care a decolat cu mijloace proprii de bord a fost construit în Franța de inventatorul român Traian Vuia (18 martie 1906). În decembrie 1910, inginerul român Henri Coandă a efectuat primul zbor cu un avion cu reacție, pe care l-a construit în Franța.
 
Printre pionierii aviației se numără și francezul Louis Blériot (care în 1909 a traversat cu avionul Canalul Mânecii), brazilianul Alberto Santos-Dumont, francezul Henri Farman.
 
În România, primul avion a fost construit în 1910 de Aurel Vlaicu.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii