Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:47 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Gustave Eiffel, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi din toate timpurile...

ro

27 Dec, 2015 00:00 1264 Marime text
Alexandre Gustave Eiffel s-a stins din viaţă la data de 27 decembrie 1923, în Paris. A fost un inginer francez, cunoscut mai ales pentru realizarea Turnului Eiffel, care îi poartă numele.
 
În tinerețe, cele două persoane care l-au influențat pe Gustave au fost chimiști şi unchii săi. Jean-Baptiste Mollerat și Michel Perret și-au petrecut mult timp în compania tânărului Eiffel, învățându-l despre chimie, sensul religiei și filozofie.
 
Turnul Eiffel, faimoasa construcție pe schelet de fier din Paris, cel mai cunoscut simbol al Franței, a fost denumit după inginerul Gustave Eiffel, proprietarul companiei care a proiectat și construit obiectivul, Eiffel & Co. Proiectul Turnului Eiffel a fost câștigător dintr-o listă de 107 proiecte. Miza programului era studiul posibilității de construire a unui turn de fier pe Champ-de-Mars, cu o bază pătrată, cu diagonala de 125 de metri și înălțimea de 300 de metri.
 
Cifrele reprezentative pentru etapa construcției au fost centralizate astfel: 18.038 părți metalice, 50 de ingineri și desenatori, 150 de lucrători de la fabrica Levallois-Perret, între 150 și 300 de lucrători pe șantier, 2.500.000 de nituri, 7.300 de tone de oțel, 60 de tone de vopsea, 5 lifturi. Lifturile originale funcționau cu ajutorul unui sistem hidraulic.
 
De-a lungul deceniilor, Turnul Eiffel a găzduit importante evenimente, spectacole extraordinare de lumină și muzică și a reprezentat o provocare pentru artiști. Aici s-au desfășurat campanii de repictare, Spectacolul pirotehnic 2000, marcarea preluării președinției Uniunii Europene de către Franța.
 
Unele surse istorice spun că inginerul român Gheorghe Pănculescu a avut ocazia să lucreze pentru compania controlată de Gustave Eiffel, după absolvirea Politehnicii din Zurich. Gustave Eiffel l-ar fi vizitat la Vălenii de Munte pe inginerul român și ar fi discutat despre planurile de construcție a turnului din Paris. Ca urmare, Gustave Eiffel a utilizat tehnica inventată de Pănculescu, folosind subansambluri metalice confecționate la sol și asamblate progresiv, pe măsura înălțării construcției. În componența construcției s-ar fi utilizat și oțel produs la Reșița, după cum este gravat pe unele nituri, „Resita, Romania”.
 
Sursa foto: www.biography.com  
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii