Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, este sărbătorită Ziua Internaţională a...

ro

01 Oct, 2014 00:00 3215 Marime text
Din anul 1975, pe 1 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Muzicii.

Propunerea de a avea o astfel de sărbătoare a venit din partea renumitului violonist şi dirijor Yehudi Menuhin, cel mai strălucit elev al lui George Enescu, care a fost susţinut de preşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii, Boris Yarutsowski. În anul 1974, cei doi au redactat o scrisoare deschisă prin care cereau o zi specială în numele muzicii, cu intenţia de a încuraja actele muzicale, dar şi de a aplica idealurile UNESCO de pace şi prietenie între oameni şi popoare.

Potrivit rezoluţiei adoptate de a 15-a Adunare Generală din Laussanne, Ziua Internaţională a Muzicii a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1975, fiind organizată de Consiliul Muzical al UNESCO.
În diferite ţări, cu ocazia acestei zile, se organizează concerte, competiţii muzicale, întâlniri cu artişti, expoziţii de instrumente muzicale sau de caricaturi şi afişe pe teme muzicale, dezbateri cu interpreţi şi compozitori care vorbesc despre importanţa muzicii şi rolul ei în societate. De exemplu, în Talinn, Ziua Internaţională a Muzicii este sărbătorită cu recitalul lui Hector Berlioz, „La Damnation de Faust“.
 
Sursa foto: www.worldmusic.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii