Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Agatha Christie, apreciată pentru stilul şi inteligenţa cu care ţesea intrigile din romanele sale...

ro

12 Jan, 2016 00:00 2146 Marime text


Scriitoarea Agatha Christie s-a stins din viaţă la data de 12 ianuarie 1976. A debutat în anul 1920 şi, încă de la începutul carierei sale, a fost apreciată pentru stilul şi inteligenţa cu care ţesea intrigile din romanele sale.

Agatha May Clarissa Miller s-a născut în 1890, la Torquay, Devon, Anglia. Al treilea copil al unei familii înstărite, Agatha a fost educată acasă de o guvernantă şi abia în 1906 a fost trimisă să termine şcoala la Paris.

Multe dintre romanele sale au fost puse în scenă sau ecranizate, personajul cel mai des întâlnit în aceste producţii fiind detectivul Hercule Poirot. Agatha Christie a scris primul roman în care apare acest personaj, „Misterioasa Afacere de la Styles”, în anul 1916. Cu mustaţa sa cerată, meticulosul şi mult prea ordonatul Poirot cucereşte şi astăzi prin romanele Agathei.

Un alt personaj celebru al scriitoarei, Miss Marple, s-a născut odată cu „Murder la Vicarage”, în 1930. Miss Jane Marple avea să rezolve tot felul de mistere, folosindu-şi intuiţia.

Datorită operelor sale şi personajelor create, precum detectivul Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, Agatha Christie a fost supranumită „Regina Crimei”, fiind apreciată pentru originalitatea şi inovaţia care o caracterizau.

În ceea ce priveşte viaţa personală, primul mariaj s-a sfârşit cu divorţul din 1928. La doi ani de la divorţ, într-o călătorie din Orientul Mijlociu, Agatha Christie l-a întâlnit pe arheologul englez Sir Max Mallowan, cu care s-a căsătorit în 1930.

Agatha Christie a trăit cu intensitate, fiind una dintre primele femei din lume care a practicat surfingul, pe care l-a descoperit în timpul unei călătorii în Africa de Sud.  

Sursa foto: rfi.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii