Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? A mai trecut un an de când a murit Camil Petrescu

ro

14 May, 2016 00:00 2734 Marime text
A mai trecut un an de când scriitorul Camil Petrescu a încetat din viaţă. A fost un om de cultură desăvârşit, care a rămas cunoscut în literatura română datorită operelor „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Suflete tari”, „Patul lui Procust” şi „Jocul ielelor”.
 
Camil Petrescu s-a născut la Bucureşti, la puţin timp după moartea tatălui său. Rezultatele bune la învățătură l-au transformat în bursier intern, iar din 1913 a urmat cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București. Şi-a luat licenţa cu calificativul „magna cum laude”, în fața unei comisii prezidată de profesorul de filosofie P.P. Negulescu.
 
Petrescu a debutat în revista „Facla”, în 1914, cu articolul „Femeile şi fetele de azi”, sub pseudonimul Raul D. De abia în 1923 publică, sub numele său, un volum de versuri. Timp de doi ani, a fost ofiţer în Primul Război Mondial, unde în timpul unui bombardament îşi pierde definitiv auzul la o ureche: „Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc. (…) Sunt exclus de la toate posibilităţile vieţii. Ca să merg pe stradă, trebuie să cheltuiesc un capital de energie şi de atenţie cu care alţii pot ceti un volum. Aici unde totul se aranjează «în şoaptă» eu rămîn vecinic absent”, spunea scriitorul.
 
În 1939, este numit directorul Teatrului Național din București, unde va rezista doar zece luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Române.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii