Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:12 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 15 martie, este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

ro

15 Mar, 2015 00:00 1557 Marime text


Astăzi, este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Astfel, în fiecare an, pe 15 martie, se pune accent pe importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Data fost aleasă ca urmare a discursului ţinut de preşedintele John F. Kennedy pe 15 martie 1962. În cadrul discursului, au fost definite pentru prima dată drepturile consumatorului: "Calitatea de consumator prin definiţie ne include pe toţi. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenţează şi este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important ale cărui opinii nu sunt auzite foarte des", a declarat Kennedy.

În acelaşi context, şeful de stat american a susţinut existenţa a patru drepturi fundamentale, şi anume: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege liber produse şi servicii. Cu timpul, au fost adăugate şi dreptul la despăgubire, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, dreptul la asigurarea necesităţilor şi nevoilor vitale şi dreptul la educare.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost sărbătorită pentru prima data pe 15 martie 1983. În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori propune o temă pentru ziua consumatorului, ce reflectă subiectul de maxim interes al perioadei pentru consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, tema este Dreptul consumatorilor la hrană sănătoasă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii