Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:22 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Liviu Ciulei, o personalitate importantă a scenei româneşti...

ro

07 Jul, 2015 12:16 720 Marime text
Actorul şi regizorul Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la București. A studiat la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din Bucureşti.

Ca actor, a debutat la Teatrul Mic, în piesa „Încătușarea”. S-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, mai târziu numit Teatrul Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia”.
 
Liviu Ciulei a părăsit România în anul 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Graţie talentului său, a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim Premiul de Excelență UNITER, Premiul de Excelență în cinematografia română.
 
Primul film românesc care a obținut recunoaștere internațională a fost „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, care l-a ales în rolul principal pe Victor Rebengiuc. De asemenea, în film mai joacă însuși regizorul, în rolul lui Klapka, și actrița Ana Széles, în rolul Ilonei. Este o producție alb-negru şi  a fost foarte bine de critici, dar și de publicul românesc. Acest film a reprezentat apogeul experienței regizorale a lui Liviu Ciulei.
 
Sursa foto: Facebook.com

Ti-a placut articolul?

Comentarii