Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:03 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este aniversată Ziua internațională a dansului

ro

29 Apr, 2017 00:00 3016 Marime text
În fiecare an, la data de 29 aprilie, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Internațională a Dansului. Prin urmare, astăzi, se încurajează promovarea acestei forme universale de exprimare artistică, dincolo de frontierele etnice, politice sau culturale.
 
Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. În 1982, Institutul Internaţional de Teatru, prin Comitetul Internaţional al Dansului, a hotărât, ca în fiecare an, pe 29 aprilie, să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului. Evenimentul comemorează şi ziua în care s-a născut Jean-Georges Noverre, creatorul baletului de acţiune şi promotorul dansului ca artă independentă.
 
Noverre, supranumit Shakespeare al dansului, la întrebarea ce este baletul, a căutat un răspuns în doctrina lui Aristotel și a afirmat că baletul, de orice tip ar fi, trebuie să aibă două părți: una calitativă, iar cealaltă cantitativă: „Baletul este însă și un tablou sau o suită de tablouri reunite printr-un subiect; scena este pânza pe care autorul își așterne ideile; muzica, decorurile și costumele alcătuiesc culorile; coregraful baletului este pictorul acestui tablou. Când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor și pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acțiune”, a spus Noverre.
 
Cu prilejul acestei zile, la nivel mondial sunt organizate evenimente culturale, precum cursuri, seri de dans sau spectacole de stradă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii