Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:11 14 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi, Ana din filmul „Ion Blestemul pămîntului, blestemul iubirii” împlinește 69 de ani

ro

13 Nov, 2019 00:00 399 Marime text
Ioana Crăciunescu (n. 13 noiembrie 1950, București) este o actriță de teatru, cinema și poetă română, informează wikipedia.org.
 
A absolvit Liceul Mihai Viteazul din capitală. În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București și a devenit actriță a Teatrului Nottara. A jucat pe această scenă mai mult de 50 de roluri și în 1974 debuta pe marele ecran cu filmul "Actorul și sălbaticii". Ioana Crăciunescu s-a remarcat înainte de 1989, ca poetă și actriță de teatru și cinema.
 
În 1991 pleacă în Franța, fiind invitată pentru câteva luni, și a rămas 15 ani. Apoi s-a întors în România, a stat o perioadă scurtă și a plecat în Franța din nou. Și-a împărțit iubirea între două țări și două culturi, la fel cum a împărțit iubirea între actorie și poezie. Locul cel mai important pentru omul Ioana Crăciunescu, loc de dor și regăsire, rămâne Bulbucata, un sat spre Giurgiu unde se află mama artistei și casa de la țară. A jucat la Paris, la Teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, în Belgia, Luxemburg, a interpretat roluri în "La Philosophie dans le boudoir" de Sade, "Les Liaisons Dangereuses" de Laclos, spectacole jucate în limba franceză. A adaptat pentru scenă și a regizat spectacolul "Les Chants de Maldoror" de Lautréamont. A mai jucat în "Les Sept contre Thčbes" de Eschil, "Le cadavre vivant" de Tolstoi, "Somnoroasa aventură" de Teodor Mazilu, "Pescărușul" de Cehov, "Salve regina" de Virgil Tănase, "Sufleurul fricii" de Matei Vișniec, "27 remarques pleines de coton" de Tennessee Williams. A revenit periodic în România și a continuat să joace la București și la Teatrul Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, a susținut recitaluri de poezie. A jucat în țară în spectacolul din 2004, Hamlet. "Intolerable", cu o distribuție română, franceză și maghiară, în turneu internațional.
 
Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN și UNITER.
 
Filmografie
Actorul și sălbaticii (1975) - juna patetica
Ediție specială (1978)
Ediție specială (1980)
Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii(1978) - Ana
Artista, dolarii și ardelenii (1980) - pianista
De ce trag clopotele, Mitică? (1981)
La capătul liniei (1982)
Femeia din Ursa Mare (1982)
Promisiuni (1985)
Să-ți vorbesc despre mine (1987)
Duminică în familie (1988)
Întâmplări cu Alexandra (1989)
Quelque part vers Conakry (1992)
Mensonge (1993)
Pullman paradis (1995)- Aurora Liceanu
My friend Christi (2008)
Undeva la Palilula (2012) - Soție Limoncelli
 
Distincții
Marele premiu "Nichita Stanescu" pentru poezie, acordat de Ministerul Culturii si Cultelor
 
Volumele de poezie
Duminica absentă, Cartea Românească, București, 1980
Supa de ceapă, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1981
Iarna clinică, Cartea Românească, București, 1983
Mașinăria cu aburi, Editura Eminescu, București, 1984
Creștet și gheare, Cartea Românească, București, 1998
Supa de ceapă / Soupe à l’oignon, Editura Brumar, Timișoara, 2007
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii