Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:50 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Amza Pellea, un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc...

ro

07 Apr, 2015 00:00 1122 Marime text
Talent, credibilitate, forţă, individualitate şi farmec, sau, altfel spus, Amza Pellea. Interpretul lui Nea Mărin ar fi împlinit, astăzi, 84 de ani.
 
Înzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, la Băileşti, într-o familie cu cinci copii. Tatăl său s-a numit tot Amza Pellea şi a fost directorul cooperativei „Munca Noastră" din Băileşti, în anul 1933.
 
Amza Pellea a absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova şi a debutat pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în 1956, iar în film, cinci ani mai târziu, în producţia „Setea”. În decursul carierei, a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotaţi ai scenei româneşti.
 
Din 1957 până în 1959, pe scena craioveană, a interpretat 14 roluri, în spectacole precum „Tudor din Vladimiri”, „Ce înseamnă să fii onest”, „Gâlcevile din Chioggia”, „Hamlet”. Deşi a interpretat magistral cele mai strălucite personalităţi ale istoriei românilor, cum ar fi Mihai Viteazul, Amza Pellea a rămas în memoria tuturor ca Nea’ Mărin, personaj pe care l-a interpretat în „Nea Mărin Miliardar”.
 
În 1977, actorul român a fost distins cu premiul de interpretare masculină, pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul lui Manlache Preda din filmul „Osânda”.
 
Actorul de o frumuseţe interioară copleşitoare s-a stins din viaţă la vârsta de 52 de ani, răpus de boală, la Bucureşti. A lăsat în urmă o carieră fulminantă în teatru şi film.
 
Sursa foto: Cinemagia

Ti-a placut articolul?

Comentarii