Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vitamina B12, rol decisiv pentru buna funcţionare a sistemului nervos

ro

05 Sep, 2016 00:00 2228 Marime text
Vitamina B12 sau cobalamina este singură vitamină ce conţine cobalt, un oligoelement. Este esenţială pentru funcţionarea normală a tuturor celulelor din organism, fiind necesară şi pentru formarea celulelor roşii din sânge. Vitamina B12 are un rol decisiv în buna funcţionare a sistemului nervos, ajutând la formarea tecii de mielină ce înveleşte fibrele nervoase, esenţiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase în tot corpul.
 
Vitamina B12 se găseşte mai puţin în regnul vegetal şi mai mult în alimentele de origine animală, creier, ficat, splină, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), somon, ton, lapte, produse lactate şi ouă. Are un rol important în procesul de nutriţie, dar şi în anemie, în metabolismul proteinelor, lipidelor, în funcţiile aparatului digestiv şi ale ficatului. De asemenea, are efecte antihipertiroidiene şi anticortizonice.
 
Lipsa vitaminei B12 din organism se manifestă prin anemie megaloblastică, acidoză metabolică, semne neurologice, alterări funcţionale hepatice, tulburări de coagulare, demineralizare osoasă. O cantitate insuficientă de vitamina B12 ar permite eliminarea unei substanţe numită homocistină care, atunci când depăşeşte un anumit nivel, devine nocivă pentru celulele cerebrale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii