Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Virusul West Nile a făcut o victimă. Ce recomandă Ministerul Sănătăţii

ro

11 Aug, 2018 00:00 1831 Marime text
Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Cazurile de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii, după cum precizează Ministerul Sănătăţii.
 
Conform datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018, şi până în prezent au fost înregistrate 23 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile şi un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani predispus la îmbolnăvire.
 
Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor publice să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.
 
Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.
 
În cazurile severe, complicate , care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
 
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente anti-ţânţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.
 
Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii