Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Tot ce trebuie să ştii despre pătrunjel

ro

04 May, 2015 00:00 1713 Marime text
Folosit în numeroase preparate, pătrunjelul conţine substanţe importante pentru organism, precum vitamine (A, B, C şi K) şi substanţe minerale (fier, potasiu, zinc, calciu, fosfor şi iod). Printre beneficiile pătrunjelului se numără eliminarea excesului de greutate, ameliorarea stărilor de oboseală şi stimularea creşterii părului. 
 
Pătrunjelul are efecte uimitoare asupra pleoapelor umflate. În acest sens, se fierb câteva crenguţe de pătrunjel într-un litru de apă minerală. După ce se răceşte, se aplică pe pleoape comprese îmbibate în preparatul obţinut, care se ţin timp de zece minute. Mult mai eficace decât pasta de dinţi mentolată, pătrunjelul combate respiraţia urât mirositoare.
 
Din pătrunjel se prepară un suc recomandat persoanelor cu imunitate scăzută. Se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă, apoi se presează compoziţia până se formează o pastă. Deoarece acest suc are proprietăţi vasodilatatorii, este indicat în hipertensiune, cardiopatie ischemică şi alte afecţiuni ale inimii. În plus, contribuie la calmarea durerilor de dinţi.
 
De asemenea, există şi pătrunjelul creţ, o plantă aromatică, bianuală, originară din zona mediteraneană, ce conţine vitamine, caroten şi uleiuri esenţiale. Acesta are proprietăţi diuretice, antispastice, vitaminizante, aromatice şi de stimulare a poftei de mâncare. Această plantă revitalizează organismul, întăreşte sistemul imunitar, combate balonarea, oboseala şi crampele stomacale. 
 
Datorită proprietăţilor diuretice, pătrunjelul creţ este recomandat în caz de afecţiuni urinare. Uleiurile esenţiale din pătrunjelul creţ ajută la neutralizarea unor substanţe cancerigene, în timp ce sucul din frunze de pătrunjel are capacitatea de a înlătura pistruii şi de a ameliora simptomele asteniei de primăvară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii