Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Țelina, o legumă cu efecte uimitoare

ro

08 Feb, 2020 00:00 1610 Marime text

Ţelina este o legumă din familia Apiacee, cunoscută ca o excelentă sursă de antioxidanţi şi enzime benefice, ca şi de vitamine şi minerale, potrivit antena3.ro.
 
Ţelina conţine vitaminele B6, C, K, precum şi potasiu şi acid folic.
 
Beneficiile sale merg de la scăderea colesterolului la prevenirea infecţiilor urinare sau a cancerelor.
 
Potrivit cancan.ro, printre cele mai importante beneficii ale consumului de ţelină se numără scăderea nivelului de colesterol
 
Leguma ajută la îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii inimii. Ţelina conţine un compus unic numit butilftalidă, care scade efectul lipidelor.
 
Țelina susţine lupta organismului cu radicalii liberi care pot genera inflamaţii, adesea cunoscute drept cauze ale unor boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă sau artritele.
 
Acest lucru face ca ţelina să fie utilă în tratarea unei game largi de afecţiuni care sunt agravate de inflamaţie: dureri articulare (cum ar fi artrita), gută, infecţii ale rinichilor şi ficatului, boli ale pielii, sindromul colonului iritabil şi infecţiile tractului urinar. 
 
Ţelina ajută şi la tratarea hipertensiunii arteriale, dar şi a ulcerelor
Extractele de seminţe de ţelină au proprietăţi antihipertensive, care ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, unul dintre factorii de risc importanţi pentru boala coronariană, care este cea mai mare cauză a mortalităţii în ţările industriale.
 
Un studiu din 2010, publicat de Journal of Pharmaceutical Biology, arată că ţelina conţine un tip special de extract de etanol, care protejează mucoasa tractului digestiv. Extractul de ţelină are capacitatea de a reface nivelul de mucus gastric necesar în mucoasa stomacului pentru a împiedica formarea ulcerelor.
 

Sănătatea ficatului, menţinută de consumul de ţelină


Cecetările au arătat că ţelina reduce acumularea periculoasă de grăsime la nivelul ficatului, o dieţă bogată în această legumă fiindu-le de ajutor celor care suferă de boli hepatice.
 
Ţelina mai ajută şi la pierderea în greutate, stimulează digestia şi reduce balonarea. Beneficiile digestive ale ţelinei se datorează în mare parte efectului său diuretic. Pentru că îmbunătăţeşte circulaţia la nivel intestinal, este utilă şi în cazurile de retenţie de apă.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii