Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... organismul uman produce acid hialuronic?

ro

09 Mar, 2022 00:00 1603 Marime text

   
 
 
Acidul hialuronic(AH) este un polizaharid numit si hialuronan sau hialuronat, ce se gaseste in mod natural in organismul uman, la nivelul pielii, articulatiilor, ochilor, tesutului conjunctiv, muschi, cartilaje. Practic fiecare celula contine acid hialuronic in mod natural, ce este produs de organismul uman. 
 

Acidul hialuronic are o consistenta gelatinoasa ce inconjoara aproape fiecare celula si este esential pentru viata. Ofera structura si suport organismului, iar fara el am fi ca niste trilioane de celule fara forma, fara functie si structura. Este ca mortarul intre caramizi. 


 
Rolul acidul hialuronic este de a ajuta fiecare celula sa fie elastica (alaturi de fibrele de colagen  si elastina) si sa nu se rupa, mentine nivelul de hidratare astfel ca tesuturile sa nu devina uscate si friabile, transporta nutrientii catre celule pentru o functionare optima. Toate aceste lucruri nu s-ar intampla daca nu ar fi acidul hialuronic cu consistenta sa gelatinoasa si cu abilitatea sa de a retine apa de 1000 de ori greutatea lui.
 

Cu trecerea timpului, intervine imbatranirea celulara, iar organismul nu mai are abilitatea de a produce suficient AH. Asta se traduce la nivelul articulatiilor, muschilor, ligamentelor prin scaderea mobilitatii, aparitia diferitelor patologii, a durerii in partile cele mai afectate.


 
 
Citește continuarea articolului pe astrocafe.ro.


 
 Sursa foto: Pexels 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii