Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Tarhonul, aliatul stomacului

ro

28 Oct, 2015 00:00 1937 Marime text
 Tarhonul este o plantă perenă, semilemnoasă, originară din stepele Mongoliei şi Siberiei. În Europa, acest condiment se cultivă îndeosebi în Franţa, Italia şi Germania. Tarhonul conţine ulei eteric, flavonoide, mucilagii, vitaminele A, B1, C, pectine, celuloză, substanţe azotate şi săruri minerale. Tarhonul are proprietăţi diuretice, antiinflamatorii, decongestive, antibacteriene, antivirale, antiparazitare, antispastice, carminative, stomahice, expectorante şi aperitive.
 
Tarhonul prezintă numeroase efecte terapeutice. Astfel, la nivelul aparatului digestiv stimulează secreţiile gastrice, intensifică eliminarea bilei, ajută la normalizarea digestiei. De asemenea, acest condiment combate durerile abdominale, colitele de fermentaţie, sughiţul, constipaţiile, balonările, aerofagia şi flatulenţa, favorizând eliminarea toxinelor şi gazelor intestinale. Tarhonul este benefic în bolile de ficat, deoarece regenerează celulele distruse în ciroză şi ascită. În plus, tarhonul combate durerile de cap, stările de nervozitate, oboseală şi insomnie, combate bronşitele şi fluidifică secreţiile bronhice.
 
La nivelul aparatului renal-genital, elimină acidul uric în exces, combate guta, retenţiile hidrice şi durerile reumatice. Frunzele de tarhon protejează dinţii împotriva cariilor şi întăresc gingiile şi, mai mult, pot înlocui sarea la persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii