Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Seleniul, minerală formidabilă pentru funcţiile vitale ale organismului

ro

18 Aug, 2014 00:00 1592 Marime text
Seleniul este un oligoelement foarte important pentru organism. Această minerală este vitală atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Doză zilnică recomandată poate fi crescută pentru prevenirea cancerului. Seleniul se regăseşte în vietăţi marine cum ar fi scoicile, crabul, tonul, dar şi în ficat, rinichi, cereale integrale, nucile de Brazilia (una sau două nuci de Brazilia sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de seleniu), ceapa şi drojdia de bere.

Rolul seleniului este acela de a împiedica acţiunea patogenă şi distrugătoare a virusurilor aflaţi în organism, de a proteja celulele de acţiunea oxidantă a radicalilor liberi, de a preveni formarea celulelor canceroase, de a încetini îmbătrânirea, de a revigora aspectul părului şi al pielii, de a sprijini sistemul imunitar. De asemenea, seleniul poate curăţa organismul de substanţe precum arsenicul, cadmiul şi mercurul şi poate împiedica formarea cataractei şi a leziunilor muşchiului cardiac.

Carenţa de seleniu poate fi identificată şi prin semne precum îmbătrânirea prematură, oboseala crescută, slăbirea rezistenţei în faţa infecţiilor şi predispoziţia la cancer.

Pentru uzul extern, seleniul se foloseşte la combaterea mătreţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii