Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:59 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Extractul de coada-racului, util pentru durerile de stomac

ro

12 Dec, 2015 00:00 940 Marime text
Coada-racului, o plantă erbacee pitică, conţine uleiuri volatile, mucilagii, săruri minerale, flavonoide şi substanţe amare. De la coada-racului, în scop terapeutic, se întrebuinţează frunzele, recoltate în timpul înfloririi şi uscate la umbră. Părţile aeriene conţin tanini, de aici acţiunea astringentă. Această plantă, încă din vechime, era întrebuinţată ca antidiareic şi hemostatic. Extractele de coada-racului sunt utile în bolile de stomac şi intestinale, având proprietăţi antispastice asupra musculaturii netede intestinale.
 
Ceaiurile din această plantă au efect calmant în durerile de stomac, mai ales când acestea sunt însoţite de diaree. De asemenea, coada-racului se recomandă sub formă de spălături în ulceraţiile pielii sau în inflamaţiile gingiilor. Preparatele din această plantă sunt indicate în cazuri de anemie, artrită, enterocolite, calculoză renală, pancreatită, stomatită şi apendicită.
 
Pentru tratarea metritelor ulcerate şi metroanexitelor se recomandă decoctul din două linguri de pulbere de plantă la 500 de ml de apă. În acelaşi timp, coada-racului poate fi utilizată pentru afecţiuni ginecologice de orice natură, convalescenţă, inflamaţii gingivale, dureri stomacale, hemoragii de orice natură, anemie, arsuri, dureri abdominale, paraziţi intestinali, calculoză renală, eczeme, dismenoree, gingivite, lăcrimarea ochilor.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii