Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:31 07 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Probioticele. Ce sunt și când se recomandă

ro

15 May, 2022 21:22 787 Marime text
Probiotice Sursa Facebook.RO VACCINARE
  • Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă, însemnând „pentru viață”.

Se estimează ca tractul gastrointestinal al unui om adult conține 1.013 bacterii, de 10 ori numărul de celule eucariote din organism. Pe baza efectului lor asupra mediului intestinal, aceste bacterii pot fi grupate în bacterii benefice și bacterii daunătoare.

Bacteriile benefice sunt reprezentate de Bifidobacterium și Lactobacillus (tulpinile cel mai frecvent întâlnite și în formulele de probiotice) care omoară bacteriile dăunătoare.
Printre cele mai cunoscute beneficii ale probioticelor sunt
- îmbunătățirea sănătății intestinale;
- tratamentul bolii diareice;
- ameliorarea simptomatologiei în cazul sindromului de colon iritabil și a bolii Crohn;
- prevenirea diareei asociate antibioticelor;
- îmbunătățirea metabolismului lactozei;
- îmbunătățirea răspunsului imunitar;
- reducerea colesterolului seric;
- prevenirea cancerului;
- au efect antialergenic.

Probioticele au diferite mecanisme de acțiune. Deși modul exact în care își exercită efectele nu este încă pe deplin elucidat, se cunoaște faptul că acționează specific asupra colonizării și normalizării comunităților microbiene intestinale perturbate la copii și adulți.

În acelasi timp stimulează producția de acizi grași care, la rândul lor, au efecte ample nu numai în intestin, ci și în țesuturile periferice. Nu în ultimul rând, modulează sistemul imunitar.

În cazul antibioticelor, atât bacteriile bune, cât și cele rele sunt distruse din organism. Așadar, este foarte important să înlocuim bacteriile bune pierdute, pentru a nu crea dezechilibre, acest lucru făcându-se cu ajutorul probioticelor. Însă, tocmai pentru a avea efect, probioticele nu se recomandă a se administra simultan cu antibioticul.

Prof. univ. dr Cristina Dehelean

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii