Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:35 25 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perele, depozit de vitamine și săruri minerale

ro

17 Oct, 2020 00:00 2011 Marime text
  • Cunoscute ca fiind printre primele fructe cultivate, perele şi-au făcut treptat apariţia în numeroase ţări de pe glob.
  • Dincolo de coaja lor aurie, perele conţin un întreg depozit de vitamine şi săruri minerale benefice organismului şi sistemului imunitar, informează csid.ro
 
Consumul de pere oferă atât plăcerea savurării unor fructe delicioase şi parfumate, cât şi posibilitatea asimilării componentelor sănătoase ale acestora.
 
Perele au fost cultivate pentru prima dată în anul 5000 înainte de Hristos de către Feng Li, un meşteşugar chinez recunoscut. Pe aceste teritorii, perele erau considerate adevărate simboluri ale nemuririi, pentru că arborii în care creşteau aveau o viaţă foarte lungă, de cel puţin 100 de ani.
 
Aceste fructe zemoase şi dulci fac parte din familia rozaceelor şi există peste 5.000 de varietăţi de pere (Cure, Bergamot, Esperen, Williams, Napoleon etc.), împărţite în două mari categorii: pere europene şi pere asiatice. Denumirea de “fruct de unt” atribuită acestui fruct a fost dată de către preotul Nicolas Hardenport, la sfârşitul secolului al XVII-lea atunci când acesta a cultivat un sortiment de pere cu pulpa foarte moale şi consistenţa cremoasă precum a untului.
 
Perele au foarte mulţi nutrienţi şi puţine calorii, de aceea sunt atât de dulci şi parfumate. Sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C, cupru şi vitamina K.
 
Se recomandă a fi fructe hipoalergenice deoarece riscul de a favoriza apariţia alergiilor este cel mai scăzut dintre toate celelalte fructe. De regulă, perele sunt primele fructe administrate copiilor deoarece sunt moi, dulci, zemoase şi foarte uşor de digerat.
Datorită indicelui glicemic scăzut (38) şi capacităţii de a regla nivelul glucozei din sânge, perele sunt recomandate spre consum diabeticilor, dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi care au nevoie de energie la birou.
 
Perele scad riscul de accident vascular cerebral şi de cancer pulmonar graţie antioxidanţilor care se găsesc din belşug în fruct şi care protejează capilarele şi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liber.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii