Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mirosul corporal trădează cât de sănătos eşti

ro

26 Mar, 2022 15:58 2480 Marime text
Deodorant, Sursa: Pexels Cum miros oamenii? Orice persoana care traieste intr-o tara dezvoltata ar raspunde ca miros a parfum, sapun sau un alt tip de produs creat special pentru a acoperi mirosul natural pe care il au oamenii.

Omul modern are repulsie la gandul ca poate “mirosi”.


O industrie intreaga profita de acest lucru an de an. Insa aceste produse cosmetice si de ingrijire a corpului nu fac decat sa acopere mirosul pe care il emanam in mod natural. Niciunul dintre ele nu se adreseaza unei eventuale probleme si nici nu o rezolva.


De ce mirosim?

Mirosim din cauza bacteriilor. Transpiratia produsa de glandele apocrine situate in axile, zona genitala si alte zone ale corpului este, in mare parte, inodora, pana cand este descompusa de bacterii si transformata in tioalcooli. Acesti tioalcooli sunt compusi pe baza de sulf, ceea ce explica de ce unii oameni miros puternic a usturoi sau ceapa. Oamenii de stiinta au identificat bacteriile care descompun cea mai mare parte a tioalcoolilor, Staphylococcus hominis, insa nu sunt siguri cu privire la rolul restului de bacterii de pe piele.

Mirosurile sunt folositoare in moduri de care nu suntem constienti si pe care nu le cunoastem pe deplin. Mirosurile ne ajuta sa ne recunoastem familia, sa ne gasim un partener de viata si sa identificam un factor de stres sau un potential pericol. In fata stresului, semnalele din nas modifica modul in care reactionam la semnalele vizuale.

Sensibilitatea la expresiile faciale, de exemplu, creste atunci cand nasul simte semnalele de stres. Apropierea semnalelor de stres maresc reflexele de aparare ale corpului si ne fac sa evitam sau sa ne ferim instinctiv de mirosul stresant. La femei, mirosul poate influenta si ciclul lunar. Femeile care simt semnalele olfactive de la alte femei aflate in perioada ovulatiei sunt inclinate sa aiba un ciclu menstrual mai lung.


Mirosul și starea de sănătate

Oamenii bolnavi miros diferit. Cainii pot simti acest lucru. O organizatie numita “Caini de detectare medicala din Regatul Unit” foloseste cainii si mirosul acestora pentru a detecta primele semne de cancer la san si la prostata. Cainii pot mirosi si modificarile glicemiei. Chiar daca oamenii nu simt in aceeasi masura mirosul bolii, pot distinge mirosurile nesanatoase.

Cercetatorii din Suedia au indus o reactie imunitara la voluntarii unui studiu, pentru a vedea daca mirosul reactiei va putea fi sesizat. Cei care au mirosit tricourile purtate de voluntarii care au avut o rectie imunitara precum si alte tricouri nefolosite au declarat ca tricourile purtate miroseau mai putin sanatos si mai putin placut decat cele care nu fusesera purtate.

Corpul emana diverse mirosuri de atentionare in tot felul de situatii. Avand in vedere ca mirosul este cauzat de bacterii, si ca bacteriile ne indica starea de sanatate, este important sa acordam atentie mirosurilor si sa le privim ca pe semnale de alarma. Felul mirosului si locatia acestuia pot indica tipul de problema de sanatate.

Un miros persistent dulceag sau fructat la nivelul gurii poate fi un semn ca organismul elibereaza cantitati mari de ketone, un indiciu al diabetului. In partea opusa a spectrului de mirosuri, un miros “urat” poate indica faptul ca organismul nu poate procesa toxinele in mod adecvat si le elimina pe gura.

Citește continuarea pe astrocafe.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii