Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multe cazuri de varicelă în creşele şi grădiniţele din Constanţa. Sfaturi utile pentru îngrijirea copiilor

ro

22 Jun, 2016 00:00 3041 Marime text
Mai mulţi părinţi din Constanţa ne-au semnalat faptul că micuţii lor s-au îmbolnăvit de varicelă, cunoscută şi ca vărsat de vânt. Speriaţi că ar putea fi declanşată o epidemie în municipiul Constanţa, părinţilor le este frică să-i mai ducă pe cei mici la grădiniţă sau la creşă. Pentru a afla cât mai multe despre o posibilă epidemie de varicelă, am discutat cu doctorul Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.
 
„Nu există o epidemie de varicelă. Focare de varicelă există şi ele pot exista în tot timpul anului. În momentul acesta, nu s-a depăşit nimic din morbiditatea obişnuită aşteptată. Există o curbă de evoluţie a epidemiei, care se compară în permanenţă cu anii anteriori, adică a numărului de cazuri de boală din anii trecuţi. Există acelaşi număr aşteptat de îmbolnăviri pentru această perioadă. Nu este nimic neobişnuit“, ne-a explicat doctorul Loti Popescu.

Ce este varicela? 

Varicela este o boala infecţioasă acută, contagioasă, cunoscută şi sub numele de vărsat de vânt, produsă de virusul varicelo-zosterian şi manifestată prin erupţie polimorfă, pruriginoasă, apărută în valuri. Virusul varicelo-zosterian determina varicela ca infecţie primară şi herpes zoster ca infecţie recurentă. Sursa de infecţie o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infecţioşi prin leziunile tegumentare şi mai ales prin cele ale mucoaselor. Poarta de intrare a infecţiei este mucoasa nazofaringiană şi cea conjunctivală.

Cum se transmite virusul?

Transmiterea este respiratorie, prin picăturile de secreţie nazofaringiană răspândite aerogen sau foarte rar prin obiecte proaspăt murdărite cu secreţii ale mucoaselor sau leziuni tegumentare. Boala este mai frecventă la copii cu vârste cuprinse între doi şi 14 ani, iarna şi la începutul primăverii. Contagiozitatea este foarte mare, în special în stadiul iniţial, durata perioadei de contagiune începând cu o zi sau două înainte de apariţia erupţiei şi având o durată de aproximativ şase zile după ultimul val eruptiv. Practic, sursa de infecţie este omul bolnav. Crustele de varicelă nu sunt contagioase.
 
Deşi imunitatea după varicelă este de lungă durată, se admite că la unele persoane virusul poate persista ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la adulţi tabloul de herpes zoster.
 
Incubaţia variază între 10 şi 21 de zile, în medie fiind de 14 - 15 zile, iar carantina durează trei săptămâni. Formele severe apar numai la copiii şi adulţii cu rezistenţă scăzută. La copii, simptomele care preced erupţia pot fi minore (febră moderată, cefalee, mialgii) şi durează între şapte şi zece zile. La interval de o zi sau două apar elemente eruptive noi. Varicela este o afecţiune care trebuie declarată obligatoriu numeric, izolarea făcându-se la domiciliu timp de cel puţin şase zile de la apariţia erupţiei, iar adulţii cu care bolnavul este în contact sunt lăsaţi liberi, cu efectuarea dezinfecţiei, continuă şi terminală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii