Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:18 27 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IMPORTANȚA SCREENINGULUI ÎN CANCERUL COLORECTAL

ro

19 Oct, 2021 13:18 1470 Marime text

Screeningul reprezintă poate, cea mai eficientă modalitate de a salva vieți. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi boala în stadii avansate, atât din punct de vedere medical, cât și economic.

În România, cancerul colorectal (CCR) este pe locul 2 ca și incidență și mortalitate, cu peste 11.000 cazuri noi și peste 6000 de decese înregistrate în anul 2018. De reținut, CCR are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă care permite identificarea formelor precoce de cancer, stadii în care este posibilă vindecarea. În pofida acestui lucru, nu există încă un program național de screening al cancerului colorectal la noi în țară.

Tocmai în acest context este deosebit de important ca fiecare dintre noi să conștientizeze necesitatea și importanța deosebită a controalelor periodice la medicul specialist gastroenterolog. Întrebarea ce derivă este „Când ar trebui să mă prezint la medic?” Răspunsul va fi în funcție de categoria de risc din care face parte un anumit pacient. Există două categorii de pacienți care ar trebui să intre într-un program de screening al cancerului colorectal:                  
  • pacienții cu risc mediu- sunt cei care fac parte din populatia asimptomatică de peste 45 ani
  • pacienții cu risc crescut- cei cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi colonici, cu cancere colorectale ereditare, respectiv cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție îndelungată; aceștia necesită consult gastroenterologic și efectuarea unei colonoscopii înaintea vârstei de 45 ani.
Deloc de neglijat sunt așa-numiții factori de risc modificabili:  excesul ponderal (supraponderali, obezi),  diabetul zaharat tip II, fumatul , consumul de alcool, dar și consumul de carne roșie sau procesată.

Ce presupune screeningul pentru CCR? Există mai multe metode de efectuare (testul FIT, test de hemoragii oculte în scaun), însă colonoscopia este considerată ”gold standard” (standardul de aur) la ora actuală în screeningul cancerului colorectal; astfel, colonoscopia reprezintă investigația de primă intenție, deoarece permite atât localizarea leziunilor, prelevarea de biopsii pentru un diagnostic corect, cât și o eventuală intervenție – rezecția polipilor colonici, aceștia fiind leziuni premergătoare unui cancer colorectal.

Iată de ce este atât de important să efectuăm investigații la timp, și în special o colonoscopie screening: aceasta ne poate salva viața, cu atât mai mult cu cât este o investigație larg accesibilă și gratuită, decontată de către CAS în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Cât despre disconfortul din timpul investigației, acesta poate fi eliminat complet prin efectuarea investigației cu sedare (nu anestezie generală!). Astfel, este absolut necesar să lăsăm jena și alte prejudecăți la o parte întrucât colonoscopia rămâne singura ce ne poate oferi siguranța că suntem bine!

Articol redactat de Dr. Diana Cândescu, medic specialist gastroenterologie în cadrul Policlinicii Regina Maria Gastromond.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii