Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:21 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epidemie de rujeolă în România. Apel făcut de ministrul Sănătății către părinți. Nu trebuie ignorat

ro

10 Mar, 2017 17:47 1859 Marime text
Florian Bodog, ministrul Sănătății, a subliniat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că imunizarea este singura soluție eficientă pentru prevenția îmbolnăvirii de rujeolă și îi sfătuiește pe părinți să-și vaccineze copiii.

„Epidemia de rujeolă s-a declanșat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între județele Cluj și Bistrița, la o populație nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. În momentul de față, se înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de județe. Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinați. Mesajul Ministerului Sănătății către toți părinții: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situația în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce privește prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%. În opt țări europene acoperirea este între 90 — 95%, iar restul țărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doză vaccinală are o acoperire de doar 50% și acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, a declarat Florian Bodog. 


În ceea ce privește medicamentele oncologice pentru copii, reprezentantul Executivului a precizat că,  până în momentul de față, are în avizare juridică cinci prețuri pentru cinci medicamente.

„Acestea pot fi semnate în cursul zilei de azi. De asemenea, mai am nouă prețuri la care nu pot să umblu datorită faptului că în decembrie fostul ministru a modificat ordinul de nevoie speciale, iar stabilirea prețului se face prin raportare la cel mai mic preț din cele 12 țări de referință. Știm foarte bine că, dacă găsim acest medicament într-una din aceste 12 țări, care nu plătește clawback, firma nu îl va aduce la prețul respectiv în România și eu nu voi putea să aprob un preț mai mare, motiv pentru care am demarat procedura de schimbare a acestui ordin. Luni după-amiază nu pleacă nimeni din minister până nu dau drumul acestui ordin. Consider că este o procedură de urgență, consider că prin rectificarea acestui ordin vom putea să aprobăm prețurile medicamentelor de care acești copii au nevoie”, a mai explicat Florin Bodog.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii