Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:09 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce este cezariana periculoasă pentru bebeluşi

ro

03 Oct, 2016 00:00 1375 Marime text
 

Copiii născuţi prin cezariană pot deveni obezi mult mai uşor decât cei născuţi pe cale naturală, conform unui studiu recent, citat de revista Descoperă.

Autorii studiului au descoperit că bebeluşii născuţi prin cezariană pot dezvolta mult mai uşor obezitate atunci când sunt mici, dar şi când sunt adulţi sau adolescenţi.
„Naşterile prin cezariană sunt fără niciun dubiu necesare, fiind o procedură care uneori poate salva vieţi“, susţine nutriţionistul şi epidemiologul Jorge Chavarro, de la Universitatea Harvard.
„Însă, cezariana implică şi anumite riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut. Descoperirea noastră dezvăluie că riscul obezităţii este un factor de luat în considerare“, a adăugat el.
Specialiştii au analizat informaţiile a peste 22.000 de adulţi care au luat parte la studiul „Growing up today“.

Participanţii, care la momentul începerii studiului (1996) aveau vârsta între 9 şi 14 ani, au avut indicele de masă corporală urmărit de-a lungul a 16 ani. De asemenea, cercetătorii au colectat date privind factorii care le-ar fi putut afecta obezitatea, inclusiv indicele de masă corporală al mamei înainte de naştere, fumatul şi vârsta la care copiii au fost concepuţi.

Informaţiile au dezvăluit că participanţii care au fost născuţi prin cezariană (22% din grup) aveau cu 15% mai multe şanse să devină obezi faţă de cei care s-au născut pe cale naturală (78%)
Participanţii la studiu care aveau şi fraţi (12.903 din totalul de 22.068 din grup), care erau născuţi tot prin cezariană aveau un risc cu 64% mai mare să devină obezi spre deosebire de fraţii şi surorile lor născute pe cale naturală.

„Copiii născuţi prin cezariană dezvoltă mai puţine bacterii intestinale, aşadar au metabolismul mult mai lent“, a declarat cercetătoarea Audrey Gaskins.

Ti-a placut articolul?

Comentarii