Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:57 01 10 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

Record în România. O femeie a născut opt copii prin cezariană

ro

22 Feb, 2022 11:14 1243 Marime text

 
  • O femeie a născut opt copii prin cezariană. Ultima operație, efectuată cu succes la Spitalul din Alba Iulia


O femeie în vârstă de 37 de ani a născut opt copii, toți prin operații de cezariană, ultima intervenție chirurgicală fiind efectuată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Mămica este foarte bine, la fel și fetița sa, care a primit nota 10 la naștere și a cântărit 2,8 kilograme.


Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit și de unde a revenit acasă, în Războieni-Cetate, județul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operație de cezariană, la aceeași pacientă, se atinge un record național. Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operații cezariene efectuate la aceeași pacientă se ridică la 10. În țara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenții chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii și post-operatorii care pot apărea.


Operația a fost efectuată de către o echipă medicală, coordonată de către dr. Cristian Țibea, șeful secției de obstetrică-ginecologie. Din echipa medicală a făcut parte și medicul specialist ATI, Harambas Diana.

 

”Pacienta a fost internată marți, 15 februarie, zi în care a fost operată și a fost externată vineri. Operația de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicații. Și sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni și 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul și bucuria nașterii unui copil depășesc aproape orice risc. Și vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituție, de dorință, pozitivism și tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de față nu mai există riscuri. Va urma o consultație la 6-8 săptămâni, iar în funcție de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicații cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai dorește. Noi înștiințăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Țibea.


Nu femeia a fost cea care a optat pentru nașteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situația medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt față de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau și alți factori medicali.


”Mă simt foarte bine!”, a spus pacienta vineri, în ziua externării din spital.


Foto Pixabay

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii