Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cele mai importante surse de vitamina A

ro

04 Aug, 2015 09:23 972 Marime text
Vitamina A (retinol) accelerează producerea de leucocite (globule albe) din sânge şi producerea de anticorpi, care distrug agenţii patogeni intruşi şi îmbunătăţesc capacitatea de adaptare la regim de obscuritate. Această vitamină ameliorează tulburările de vedere provocate de retinopatie şi cataracte şi protejează plămânii împotriva acţiunii nocive a fumului de ţigară.
 
Sursele naturale de vitamina A pot fi atât de origine vegetală, cât şi de origine animală. Dintre legume, cele mai recomandate sunt morcovii, spanacul, salata verde, ardeii graşi, pătrunjelul, varza, broccoli, conopida, germenii de grâu, prazul şi usturoiul. Fructele bogate în vitamina A sunt caisele, pepenele galben, dovleacul, portocalele, nectarinele, mango, bananele, murele, cireşele şi măceşele.
 
În cantităţi mai reduse, vitamina A se mai află şi în mazăre verde, sfeclă roşie, gulii, piersici şi coacăze. Fructele şi legumele viu colorate sunt mai bogate în vitamina A. În acest sens, s-a observat că frunzele verzi de la salată sau varză, mai bogate în clorofilă, conţin o cantitate de 30 de ori mai mare decât frunzele etiolate din interior. Dintre sursele animale, mai bogate în vitamina A sunt ficatul de peşte, de vită şi găină, untura de peşte, gălbenuşul de ou şi brânzeturile.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii