Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caperele - condiment, cu numeroase beneficii pentru sănătate

ro

12 Oct, 2018 00:00 3557 Marime text
Capparis spinosa, arbuști de capere, este o plantă perenă foioasă de iarnă care crește frunze rotunde, cărnoase și flori mari de la alb la alb-roz, potrivit Wikipedia.org.
Planta este cel mai cunoscută pentru bobocii comestibili ai florilor (numite capere), deseori folosite drept condiment, și fructul (boabe de capere), ambele fiind consumate conservate.
Planta Capparis spinosa este prezentă în aproape tot cercul țărilor Mediteraneene și este inclusă în compoziția floristică a celor mai multe dintre ele, dar este incert dacă este indigenă acestei regiuni. 
De altfel, flora regiunii Mediteraneene are endemismconsiderabil, iar arbustul de capere ar fi putut avea originea la tropice și mai târziu să fi fost naturalizat la clima bazinului Mediteranean. 
Caperele sunt apreciate pentru gustul lor acrișor asemănător cu lămâia, picant, ușor iute, pe care îl dau preparatelor culinare din legume, pește, sosuri reci și calde, dar și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduc organismului.
Caperele se culeg la sfârșitul primăverii, începutul verii, se selectează în funcție de mărime - caperele mici sunt apreciate ca fiind de calitate superioară - se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oțet sau în saramură și sunt ambalate în cutii metalice sau în recipiente de sticlă de diferite mărimi, închise etanș.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii